Tobback: “Hoofddoek is futiel detail”

“Een futiel detail”. Zo bestempelt sp.a-voorzitter Bruno Tobback het debat over de hoofddoek. “We willen het debat over diversiteit niet voeren vanuit de verschillen, maar op basis van wat we delen. Als we het eens zijn over wat we als samenleving delen, zijn overtuiging, geloof en seksuele geaardheid een bijzaak”, aldus Tobback. Eerder deze week […]

“Een futiel detail”. Zo bestempelt sp.a-voorzitter Bruno Tobback het debat over de hoofddoek. “We willen het debat over diversiteit niet voeren vanuit de verschillen, maar op basis van wat we delen. Als we het eens zijn over wat we als samenleving delen, zijn overtuiging, geloof en seksuele geaardheid een bijzaak”, aldus Tobback.

Eerder deze week lekte uit dat de sp.a haar standpunt over het hoofddoekenverbod in openbare functies bijstuurt. Een hoofddoek achter het loket moet kunnen. “Het maakt niet uit dat de dame die mij een bouwvergunning toekent een hoofddoek draagt of niet”, aldus Tobback. Hij noemt de hele hoofddoekenkwestie een “futiel detail”, maar een detail dat wel is uitgegroeid tot een symbool.

Andere problemen

“Ik stoor me veel meer aan misbruiken van ons sociaal systeem, aan het feit dat vrouwen niet meer in korte rok over straat kunnen lopen of dat homo’s niet hand-in-hand over straat kunnen. We moeten het als samenleving eens geraken over wat we samen delen en iedereen moet daarin zijn verantwoordelijkheid opnemen. Pas als we het daarover eens zijn, zal een pipo met een hoofddoek een pipo zijn als alle andere”, aldus Tobback.

Wat het hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs betreft, blijft het volgens Tobback de vrijheid van de scholen of scholengemeenschappen om een dergelijk verbod in te voeren. “Scholen en scholengemeenschappen hebben het recht op hun eigen project, ook als dat project er een is van absolute neutraliteit. Al is dat niet ons project”, aldus Tobback.

Niet-discriminerend

Een stad, en bij uitbreiding ook bedrijven, hebben volgens Tobback ook het recht om een neutraal uniform of functiekledij op te leggen. “Maar dan moet dat niet-discriminerend zijn. En buiten gezagsfuncties zoals politie-agenten zien we eigenlijk geen reden om mensen te dwingen om hun geloof of geaardheid krampachtig te verbergen”.

Belga Archieffoto

Reacties

wpDiscuz