Treinramp van 2010 in Buizingen herdacht

Op het Gemeenteplein in Buizingen is zaterdagmorgen een sobere herdenkingsplechtigheid gehouden voor de slachtoffers van de treinramp van precies 4 jaar geleden, en waarbij 18 mensen om het leven kwamen. De gouverneurs van Vlaams-Brabant en Henegouwen en een vertegenwoordiger van de stad Halle legden bloemen neer bij de gedenksteen die naar aanleiding van deze ramp […]

Op het Gemeenteplein in Buizingen is zaterdagmorgen een sobere herdenkingsplechtigheid gehouden voor de slachtoffers van de treinramp van precies 4 jaar geleden, en waarbij 18 mensen om het leven kwamen. De gouverneurs van Vlaams-Brabant en Henegouwen en een vertegenwoordiger van de stad Halle legden bloemen neer bij de gedenksteen die naar aanleiding van deze ramp werd opgericht.

In een korte toespraak betoonde Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte zijn medeleven met alle nabestaanden, hun familie en omgeving. De Witte wees erop dat hun lot zwaar om dragen is omdat hun leed tot op vandaag doorwerkt, er nog steeds geen volledige klaarheid is over de oorzaak en de gerechtelijke afhandeling nog niet achter de rug is. Hij pleitte ervoor deze herdenkingen te blijven organiseren omdat het de betrokkenen helpt bij de verwerking ervan.

De plechtigheid werd bijgewoond door goed 100 aanwezigen. Niet alleen overlevenden van de ramp, familieleden en vrienden, maar ook verschillende hulpverleners. De federale regering was vertegenwoordigd door staatssecretaris Philippe Courard, de NMBS en Infrabel door hun respectievelijke toplui Jo Cornu en Luc Lallemand. Ook ex-NMBS-baas Marc Descheemaecker was er. Na de toespraken konden alle aanwezigen napraten.

Vier jaar geleden botsten de stoptrein Leuven-’s Gravenbrakel en de IC-trein Quévrain-Luik. Behalve de 18 doden vielen er bij de treinramp ook 162 gewonden, onder wie 11 zwaargewonden. Vier jaar na de feiten is er nog steeds geen duidelijkheid over de oorzaak. Justitieminister Annemie Turtelboom meldde de afgelopen week in de Kamer dat de onderzoeksrechter eerstdaags een tweede verslag van de deskundigen verwacht. De NMBS deelde mee dat haar verzekeraar al 4 miljoen euro schadevergoeding heeft uitgekeerd aan de slachtoffers en 1,7 miljoen euro aan eigen personeel of nabestaanden. Als het gerecht andere verantwoordelijken aanduidt, zal de NMBS deze bedragen op derden proberen te verhalen.

Belga Foto Belga

Reacties

wpDiscuz