Turtelboom bezoekt bouwwerf gevangenis Beveren News
Turtelboom bezoekt bouwwerf gevangenis Beveren
News

Turtelboom bezoekt bouwwerf gevangenis Beveren

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) heeft zopas de bouwwerf voor de nieuwe gevangenis van Beveren bezocht. Ze zag dat het goed was. In 2014 gaat in Beveren een nieuwe bajes open voor 312 gedetineerden en ruim 250 personeelsleden, van wie 175 cipiers.

De nieuwe gevangenis, De Poort van Beveren, ligt op een terrein van 12 hectare aan de E17. Ze bestaat uit vier gebouwen en het gedeelte met de cellen heeft op zijn beurt weer vier vleugels en vier binnentuinen. Er zijn 32 duocellen en 4 cellen voor gehandicapten. Alle cellen hebben sanitair en een douche, wat de cipiers per dag zo'n anderhalf uur werk zal uitsparen en de veiligheid zal vergroten.

Seizoenen

De vier celvleugels, elk genoemd naar een seizoen, zijn van uit een centraal punt controleerbaar. Beveren blijft dus een zogenaamde "Ducpétiaux-gevangenis". Maar in iedere vleugel heb je een klein pleintje en je kan van het ene pleintje naar het andere wandelen. Zo kan een open regime gecreëerd worden zoals dat van Leuven-Centraal.

Er zijn ook twee gesloten wandelingen, die beveiligd zijn tegen ontsnappingen per helikopter. De gevangenis is omgeven door een zes meter hoge muur en een watergracht. Ze is 29.000 m² groot.

Computer

De gevangenis van Beveren zal net als die van Marche en Leuze een standaard computeraansluiting voor de gevangenen hebben. Laurent Sempot (perswoordvoerder gevangeniswezen): "Die kunnen weliswaar niet op het internet, maar ze zullen toch hun dossier elektronisch kunnen inzien, elektronisch beroep kunnen aantekenen en zelfs opleidingscursussen van de VDAB elektronisch kunnen volgen."

De bajes van Beveren kadert in een reeks van vijf nieuwe gevangenissen, die in het Masterplan van Justitie zijn opgenomen. In Marche-en-Famenne is men al bezig met de bouw sinds oktober 2011 en deze bajes gaat dit jaar nog open. Ook de geplande gevangenis van Leuze-en-Hainaut moet nog deze legislatuur klaar zijn.

De gevangenis werd gefinancierd en gebouwd door de privésector. Dexia Bank, KBC en ABN Amro behoren tot de financiers, Stéphane Beel en Michel Jaspers tot de architecten. De Regie der Gebouwen is dus bouwheer en de privésector eigenaar De bouw zal zo'n 70 miljoen gekost hebben. De Regie der Gebouwen betaalt vanaf 2014 een beschikbaarheidsvergoeding van 13,7 miljoen euro per jaar - inclusief bouw, onderhoud, afvalverwerking, catering en schoonmaak - aan de eigenaar en wordt na 25 jaar zelf eigenaar.

JDW Foto Belga: impressie van de nieuwe gevangenis

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties