Twee op drie allochtone jongeren moeten dubbelen News
Twee op drie allochtone jongeren moeten dubbelen
News

Twee op drie allochtone jongeren moeten dubbelen

Cijfers van het Ministerie van Onderwijs onthullen een verontrustende trend. In de grootsteden is het aantal leerlingen dat moet blijven zitten alarmerend hoog, vooral bij allochtone jongeren. Nog opvallender is dat West-Vlamingen bijna nooit moeten dubbelen, slechts één tot twee op tien.

Het departement Onderwijs heeft voor heel Vlaanderen in kaart gebracht waar het aantal dubbelaars het hoogst is en de grootsteden lijken daar het slechtst uit te komen. Vooral bij allochtone jongeren zijn de cijfers ronduit dramatisch te noemen: twee op drie blijft ooit zitten en sommigen studeren zelfs nooit af met een diploma.

Dat de allochtone aanwezigheid in de grootsteden verantwoordelijk is voor de grote stijging, willen de beleidsmakers niet gezegd hebben. Toch zijn de cijfers zijn onverbiddelijk: in steden zoals Antwerpen, Gent, Brussel, Vilvoorde, Mechelen, Ronse en Genk is een duidelijke verhoging van leerlingen merkbaar die moeten blijven zitten.

"Die stijging komt omdat ons onderwijs niet is aangepast aan de enorme diversiteit van onze maatschappij", verklaart de Antwerpse SP.A-schepen van Onderwijs Robert Voorhamme in Het Nieuwsblad. "Met ons systeem richten we nog altijd op de 'gemiddelde' leerling, maar die leerling bestaat niet meer. Nu staan de sociaal zwakkeren in de kou."

Ook de SP.A-minister van Onderwijs Pascal Smet voelt nattigheid. "Deze cijfers zijn alarmerend hoog." Maar hij kan er niets aan doen, lijkt het: "We kunnen de scholen wel sensibiliseren, maar de bevoegdheid blijft bij de scholen zelf, om te beslissen of kinderen moeten blijven zitten." Kortom: de kans is groot dat we blijven zitten met deze schandalige cijfers als iedereen elkaar met de vinger wijst. (AN)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties