Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de meisjes in België al eens een 'dickpic' ontving News
Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de meisjes in België al eens een 'dickpic' ontving
News

Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de meisjes in België al eens een 'dickpic' ontving

Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) blijkt dat bij meisjes tussen 15 en 25 jaar ruim de helft al eens een ‘dickpic’ heeft ontvangen. Voor het onderzoek werden 1.819 jongeren tussen 15 en 25 jaar ondervraagd, de zogenaamde ‘digital natives’ die opgegroeid zijn met het internet.

Veel van de jongeren zeggen dat ze zeer vaak ongevraagd online ‘seksuele inhoud’ ontvangen, waarbij het veelal gaat over afbeeldingen van penissen. In totaal gaat het over 37 procent van de ondervraagden, bij meisjes is dat zelfs 52 procent. Het probleem stelt zich het vaakst bij jongeren tussen de 15 en 18 jaar en bij de lgbtq+-gemeenschap.

Bijna de helft van de jongeren die een dergelijke afbeelding ontvingen, kreeg deze van een onbekende en zo’n 10 procent van de ondervraagden zei dat de afzender minstens drie jaar ouder was dan zijzelf. Ook hier weer opvallend vaker bij vrouwen dan bij mannen. De vraag werd ook gesteld waarom mensen zulke beelden versturen.

Verleiden, lastigvallen, intimideren

In de meeste gevallen wil iemand die zulke expliciete content verstuurt, seksuele beelden terugkrijgen of is het de bedoeling om de bestemmeling te ‘verleiden’. Maar vaak zitten er ook kwade bedoelingen in het spel, want zo zou 23 procent van de verzenders dit doen om de ontvanger lastig te vallen of te intimideren.

Er werd ook onderzoek gevoerd naar het bezit van naaktfoto’s zonder dat iemand daar toestemming voor heeft gegeven. Zo'n 21 procent van de jonge mannen en slechts 9 procent van de jonge vrouwen zegt iemand te kennen die naaktfoto's van hen heeft. De kans is echter groot dat dit cijfer sterk wordt onderschat. Bijna alle respondenten die aangaven intieme beelden van anderen te hebben, waren mannen.

Duidelijke wetgeving

"De resultaten van deze studie zijn zeer verhelderend en tonen aan dat jongeren al heel vroeg met seksueel geweld worden geconfronteerd en dat geslacht en seksuele oriëntatie een belangrijke invloed hebben op het slachtoffer- of daderschap," zegt staatssecretaris Schlitz. “Er moet een duidelijke wetgeving zijn en het bezit van zulke beelden met duidelijk verboden worden. Het bezit van intieme beelden van minderjarigen is reeds strafbaar, dit moet eveneens strafbaar zijn voor intieme beelden van meerderjarigen."

(Bron: hln.be en BELGA)

(Intropic: Image by garetsvisual on Freepik)
0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties