UPDATE: Een op twee Antwerpenaren wil Bart De Wever

05/05/2012 - 12:00

Antwerpen kiest ondubbelzinnig voor verandering. Een peiling van Het Laatste Nieuws onthult dat er in oktober een politieke lawine zal gebeuren. Als de Antwerpenaar vandaag naar de stembus zou trekken, zou hij Patrick Janssens definitief naar de oppositiebanken verwijzen met een vernietigend verlies van maar liefst 10% van de stemmen...

Antwerpen zal in oktober zwart en geel kleuren, zoveel is zeker als we de peiling van TNS Media en HLN mogen geloven. Volgens de peiling zal 42,9% van de kiezers op N-VA stemmen terwijl de stadslijst SP.A-CD&V maar 25,4% haalt, een terugval van maar liefst 10%. Bovendien verkiest 46,5% Bart De Wever als burgemeester

Even voor de duidelijkheid: deze cijfers zijn vers van de pers. Deze peiling is gehouden onder 808 stemgerechtigde inwoners tussen 27 en 30 april 2012, juist nadat Bart De Wever bekend maakte dat hij lijsttrekker zou worden.

Volgens de peiling zal N-VA met deze monsteroverwinning 26 van de 55 zetels in de Antwerpse gemeenteraad in de wacht slepen, nét geen absolute meerderheid. Met deze politieke macht zal elke andere partij rekening moeten houden met het programma van N-VA want een coalitie zonder de Vlaams-nationalisten wordt bijna onmogelijk.

Een coalitie zonder N-VA is vooral moeilijk omdat de stadslijst van Patrick Janssens met SP.A en CD&V 10% minder stemmen zal halen dan in de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Dit grote verlies is een verrassing voor de stadslijst want in een eerdere peiling toonde de helft van de Antwerpenaren zich nog tevreden over Janssens.

Ook Vlaams Belang zal in de klappen delen. De partij verliest meer dan de helft van zijn kiezers aan N-VA en verschrompelt tot 13,1 procent. Groen zal groeien tot 10,3 procent en Open VLD zakt naar 5,5 procent. Filip Dewinter reageert alvast erg optimistisch op deze peiling via Twitter: "De eeuwige peilingen zijn er weer! Deze Antwerpse peiling is een momentopname, maar toch is er een meerderheid voor NVA en VB. Ik vraag me af wat Bart De Wever zal doen... Kiezen voor SP.A? Ofwel komt er echte verandering met Antwerps NVA-VB-bestuur ofwel meer van hetzelfde."

Of de N-VA voor SP.A zou kiezen is nog maar de vraag... Als de peiling waarheid wordt zijn er drie mogelijke scenario's:

  • De Wever vormt een coalitie met Vlaams Belang en heerst zo over Antwerpen. Eerder liet De Wever al weten dat hij een coalitie met deze partij uitsluit dus de kans dat dit gebeurt is klein maar niet onmogelijk.
  • SP.A zal met CD&V, Groen, Open VLD en minipartijen als PVDA een regenboogcoalitie vormen, mogelijk zelfs als minderheid. Onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk.
  • N-VA gaat samenwerken met SP.A en CD&V. Niet onmogelijk, al zou De Wever hiermee niet een definitieve breuk met het politieke verleden van Antwerpen kunnen maken. Met de slogan "de kracht van verandering" in het achterhoofd is een samenwerking met SP.A geen goed idee want de socialisten zitten al tientallen jaren in het stadhuis.

UPDATE: Liesbeth Homans wil namens N-VA reageren op deze peiling: "Het is maar een peiling, al is het natuurlijk leuk om als partij zo'n positieve uitslag te krijgen. Toch wachten we liever af tot oktober want dat is de échte peiling. Daarom willen we ook liever geen commentaar geven over welke coalities we zouden vormen. Dat getuigt van erg weinig respect naar de kiezer toe. Ondertussen gaan we rustig verder zoals we bezig waren. Zo hebben we als eerste Antwerpse partij ons programma voorgesteld en nu toeren we door de Antwerpse wijken om in debat te gaan met onze kiezers."

(AN)

Facebook comments