Veel EPC-deskundigen zijn "cowboys" of "laaggeschoolden" News
Veel EPC-deskundigen zijn "cowboys" of "laaggeschoolden"
News

Veel EPC-deskundigen zijn "cowboys" of "laaggeschoolden"

Sinds 2008 is het Energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht bij de verkoop van woningen en een jaar later ook voor huurwoningen. Maar blijkt dat bij 4 op de 10 woningen die energiezuinigheid niet klopt. Minister van Energie en Wonen, Freya Van Den Bossche wil de "cowboys" en "laaggeschoolden" strenger aanpakken, maar hoe en niet te vergeten: wat met de talloze bedrogen kopers en huurders?

Het EPC kan namelijk de waarde van een huis of appartement sterk beïnvloeden. Want als een woning een laag energieverbruik heeft, zal die veel makkelijker verkocht worden. Als bijna de helft van die certificaten fouten bevatten, hebben dus ook veel kopers en huurders een foute prijs betaald of werden ze verrast door de echte staat van de woning. Dat Freya Van Den Bossche nu maatregelen wil treffen is daarom niet minder dan normaal. Maar bij wie ligt de fout en hoe wordt die rechtgezet en opgelost?

Volgens minister van Energie en Wonen Van Den Bossche gaat het vooral over EPC's waarvan de kwaliteit niet klopt, of die niet op tijd opgemaakt worden. Ze wijst dus vooral op de verhuurders en verkopers zelf, die bewust foefelen of niet wijs geraken aan de nieuwe procedure. "De cowboys moeten eruit. We zullen daarom fikse boetes uitdelen en mensen schorsen. Anderzijds zien we dat er een paar slechtgeschoolden tussen zitten. Die bieden we lessen aan over het ECP", zegt Freya.

Waar ligt de fout volgens de EPC-deskundigen organisatie?

EPC- deskundige: "Inderdaad, die fout ligt bij de opleiding. Maar er zijn veel EPC-deskundigen die er bewust mee spelen. Ze hadden die opleiding en selectie beter vanaf het begin gedaan, want er waren er veel die aan de kassa stonden maar van de bouw weinig gegeten hadden", zegt EPC-deskundige Sven Demonie.

Hoe maken ze dan fouten?

EPC- deskundige: "Het Vlaams energie-agentschap legt nu een streng protocol op, maar er zijn veel deskundigen die daar licht over gaan. Er zijn strikte voorwaarden naar bewijsmateriaal toe. Maar sommigen nemen veel te makkelijk zaken aan die ze niet 100% kunnen staven of omgekeerd. Als ze naar niets op zoek gaan, hebben ze meer tijd. Soms vragen er ook wel eens kopers of we het niet beter kunnen maken dan het is"...

Is de wetgeving dan wel duidelijk en strikt genoeg?

EPC- deskundige: "Her en der zou je kunnen zeggen dat er een kleine marge bestaat om iets anders te interpreteren, maar het zou nu toch duidelijk moeten zijn. Er zitten nog een paar mazen, maar dat zijn kleine details. De overheid heeft de laatste tijd ook een extra etappe ondernomen hoor. Nu is er alvast genoeg controle."

Welke gevolgen heeft dat gehad voor kopers en huurders?

EPC- deskundige: "Ik denk niet dat het zoveel verschil zal gemaakt hebben in de prijsklasse. En als mensen fout geinformeerd en in het zak gezet werden, dan moesten ze dat maar zelf gezien hebben. Met die mensen heb ik niet te doen. Daar worden nu ook niet echt maatregelen voor getroffen." (IV)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties