Vier op de tien voorwaardelijke invrijheidstellingen mislukt News
Vier op de tien voorwaardelijke invrijheidstellingen mislukt
News

Vier op de tien voorwaardelijke invrijheidstellingen mislukt

In 2011 zijn vier op de tien voorwaardelijke invrijheidstellingen stopgezet of herroepen omdat de persoon in kwestie zijn voorwaarden schond of nieuwe feiten pleegde. Dat blijkt uit het activiteitenrapport van het directoraat-generaal justitiehuizen.

De voorwaardelijke invrijheidstelling kan gevraagd worden door gedetineerden die veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf van meer dan drie jaar effectief, nadat ze één derde van de straf hebben uitgezeten of twee derde in geval van recidive. De strafuitvoeringsrechtbank oordeelt of een gedetineerde vrij kan komen onder voorwaarden, en de justitie-assistenten volgen op of die voorwaarden nageleefd worden.

Vorig jaar behandelden de justitiehuizen 724 voorwaardelijke invrijheidstellingen. In 406 gevallen of 56,1 procent werd de opdracht voltooid, maar in 295 gevallen of 40,7 procent werd het mandaat stopgezet of herroepen. "Dat betekent dat de persoon in kwestie de opgelegde voorwaarden niet heeft nageleefd of nieuwe feiten heeft gepleegd", zegt woordvoerster Liesbeth Wyseur van het directoraat-generaal justitiehuizen.

Aanslag in Luik

Het directoraat-generaal heeft na de aanslag in Luik op 13 december, waarbij de voorwaardelijk vrijgelaten Nordine Amrani vijf mensen doodde, mislukte dossiers opnieuw bekeken.

"Het voorval heeft de justitiehuizen aangezet tot een reflectie over de rol van de justitieassistent in het systeem van de voorwaardelijke invrijheidstelling. Het doel is voorstellen te formuleren aan de minister om de opvolging op een aantal punten te verbeteren", zegt Wyseur.

Belga

Foto: PN

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties