Viroloog Van Ranst krijgt stevige kritiek: ‘Hoe zijn we met zijn expertise in deze situatie kunnen sukkelen’

Belgen zijn verdeeld over Marc Van Ranst

Viroloog Marc Van Ranst was tot een maand geleden nog geen al te bekend figuur, maar ondertussen is hij wellicht één van de Belgen waar het meeste naar geluisterd wordt. Veel mensen kunnen zijn uitleg en expertise ten zeerste appreciëren, maar zeker niet iedereen is blijkbaar een fan.

Mondmaskers

Eén van de grootste kritieken op Van Ranst in de afgelopen dagen is zijn verhaal over de mondmaskers. Zo vertelde hij enkele weken terug dat deze absoluut geen nut hadden voor Belgen. De reden dat hij dit zei, blijkt nu eerder door het gebrek aan mondmaskers zodat er zoveel mogelijk voor mensen in de zorg beschikbaar zouden zijn.

Een andere reden die hij aanhaalde, is dat mensen niet zouden weten hoe deze maskers te gebruiken. Een uitleg die door veel Vlamingen niet werd geapprecieerd.

Fouten toegeven

Hiernaast krijgt hij ook uit verschillende hoeken felle kritiek omdat hij zijn fouten uit het verleden niet wil toe geven. Vooral Frank Thevissen, auteur en voormalig hoofddocent strategische bedrijfscommunicatie van de VUB, stak stevig van wal.

Terwijl virologen 1 voor 1 foute inschattingen toegeven, blijft het orakel volhouden dat hij – met Wuhan als ultieme leerschool – de coronacrisis vanaf dag 1, correct inschatte en perfect voorspelde. Je vraagt je af hoe we in de huidige situatie zijn kunnen sukkelen.

Van Ranst bijt van zich af

Van Ranst is het overigens absoluut niet eens met de persoonlijke kritiek aan zijn adres. Zo verdedigde hij zichzelf reeds in verschillende programma’s en ook op Twitter bijt hij van zich af.

Reacties

Sorteer op:   nieuw | oud | votes
M. Jacobs
Wat de reden ook was om die mondmaskers af te raden, het was een goed idee. We zien allen nog steeds hoe het loopt met wc-papier. Werd er van meet af aan gemeld dat ze nuttig zijn maar door schaarste beperkt blijven tot de zorgsector, dan had je onvermijdelijk een razzia gehad op – en diefstal van – de voorraden die her en der opgeslagen waren. Het is nu al moeilijk genoeg. Het is voldoende om te kijken naar de gewone burgers die een mondmasker op straat of in de grootwarenhuizen dragen om te beseffen dat ze absoluut niet weten… Lees meer »
Den Deze

Een dikke sparadrap op hun bakkes zou het nuttigste mondmasker zijn voor die moord en brand schreeuwende marginalen.

geert

Allemaal paniekzaaierij ,ik vind dat Van Ranst zijn best probeert te doen, de rest schrijft maar uit verveling de zwartkijkers

wpDiscuz