Vlees of Veggie? Boerenbond en Oost-Vlaanderen in de clinch News
Vlees of Veggie? Boerenbond en Oost-Vlaanderen in de clinch
News

Vlees of Veggie? Boerenbond en Oost-Vlaanderen in de clinch

De leerlingen van 13 Oost-Vlaamse scholen krijgen vanaf vandaag elke donderdag een vegetarische maaltijd voorgeschoteld. De gedeputeerde van onderwijs Peter Hertog (sp.a) vindt het initiatief een goed zaak voor gezondheid en milieu. Maar de Boerenbond, daarentegen, gruwelt van 'donderdag, Veggiedag'. Volgens Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerder van de Boerenbond, boycot het initiatief duurzame en evenwichtige voeding waar vlees ook toebehoort.
"Iedereen weet dat het gezond is om af en toe minder vlees te eten", begint Hertog zijn betoog. Daarom nam hij samen met de provinciale Oost-Vlaamse scholen het initiatief om vlees 1 keer per week van het schoolmenu te schrappen. Op die manier dragen de onderwijsinstellingen hun steentje bij tot de actie 'Donderdag, Veggiedag' van de stichting EVA (Ethisch Vegetatisch Alternatief). Tot grote ergernis van de Boerenbond die het veggie-initiatief ziet als een boosdoener voor de vleesconsumptie. Volgens woordvoerder Vangeenberghe wordt de onbewuste en foutieve boodschap uitgezonden dat vlees eten ongezond is. "Vlees zit immers boordevol mineralen, vitame B-12, een must voor kinderen", klinkt het.

Wat bedoelt werd als een gezonde, onbesproken actie lijkt te ontaarden in een kat-en-muis-spel. Peter Hertog benadrukt dat Oost-Vlaanderen geen anti-vlees oorlog wil voeren en vindt de reacties van de Boerenbond "overtrokken". 1 keer per week het vlees van het bord bannen is goed voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. "De vleesindustrie heeft een aandeel van 18% als het om uitstoot van broeikasgassen gaat". De Boerenbond vindt dat milieuargument op niets slaan. "Tegenwoordig kan je beter met een 4x4 rijden dan een stuk vlees eten", aldus een spottende Vangeenberghe.

Ze vindt het schandalig dat de overheid de Veggiedag louter toelaat. "Gezagvoerders moeten zich verantwoordelijk opstellen en juist pleiten voor een evenwichtige en duurzame maaltijd van maandag tot vrijdag...", zegt Vangeenberghe. Volgens haar moet een soort van Veggiedag kunnen als er geen verplichting wordt opgelegd en schoolgangers ook nog de keuze hebben uit vlees. Maar dat zien de initiatiefnemers niet zitten om financiële redenen... EVA en de provinciale overheid begrijpen de overdreven ergernis niet. Volgens hen moet de Boerenbond juist dankbaar zijn, want Veggiedag promoot ook groenten en fruit. "En dat hebben boeren toch ook op hun veld staan?" Maar voor Vangeenberghe is het geen of-of verhaal. Zowel vlees als groenten en fruit moeten op het schoolmenu staan voor het welzijn van de leerlingen. Punt aan de lijn.

Ondertussen meldt de woordvoerder dat er geen prostestacties op til staan. De Boerenbond blijft gewoon zijn traditionele 'vleescampagnes' voeren. Van ongerustheid is er geen sprake. Als meer scholen de vegetarische smaak te pakken krijgen, blijft de organisatie dezelfde communicatie voeren. Peter Hertog nodigt de Boerenbond alvast vriendelijk uit om te komen lunchen in een Oost-Vlaamse school. "Er zal alle dagen vlees op het menu staan, behalve op donderdag", luidt het. Vangheenberghe haalt ongetwijfeld geen veggie in huis en voedt haar kinderen 'carnivorisch' op. "Mijn 3 kinderen krijgen geen vegetarisch op hun bord, maar steevast hun nodige portie vlees..."(HB)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties