Voorlopig geen minimumdienst bij cipiersstakingen News
Voorlopig geen minimumdienst bij cipiersstakingen
News

Voorlopig geen minimumdienst bij cipiersstakingen

Er komt voorlopig geen minimumdienst bij stakingen van cipiers in de gevangenissen. De Kamercommissie Justitie heeft zopas een wetsvoorstel van Koenraad Degroote (N-VA) om zo'n dienst in te voeren weggestemd. Alleen N-VA stemde voor. De onderhandelingen met de cipiersvakbonden over dit onderwerp zitten in het slop, er werd zelfs om een sociale bemiddelaar gevraagd.

Het probleem is bekend: er zijn te veel (wilde) stakingen in de gevangenissen en de politiediensten moeten dan telkens inspringen. In 2010 gingen in Vlaanderen 56 volle werkdagen verloren door staking, in Wallonië 63 en in Brussel 31. Daardoor komt het andere politiewerk in het gedrang en de politie wil de cipiers niet meer vervangen omdat de inspecteurs hiervoor niet opgeleid zijn. Er is weliswaar een protocol tussen de vakbonden en het gevangeniswezen om de problemen bij cipiersstakingen te voorkomen, maar dat protocol werkt niet. De vorige minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) kondigde in zijn tijd al een evaluatie van het protocol aan.

Ondertussen zou het aantal uren dat de politie de cipiers moet vervangen in 2012 met 40% gedaald zijn, maar toch nog 25.536 uren bedragen.

Evaluatie

Annemie Turtelboom, die zelf als minister van Binnenlandse Zaken een grote voorstandster was van een minimumdienst bij stakingen in de gevangenissen, zei als minister van justitie dat het gevangeniswezen eerst een studie zou maken over de problemen. Daarna zouden de onderhandelingen over het protocol starten. De medewerker van Turtelboom kondigde zopas in de Kamercommissie Justitie aan dat die onderhandelingen met de vakbonden in het slop zitten en dat Justitie gisteren om een sociale bemiddelaar heeft gevraagd.

Vijf keer uitgesteld

Degroote wees erop dat zijn voorstel al in het voorjaar van 2011 werd ingediend en in totaal al vijf keer werd uitgesteld. "Na drie jaar is er nog geen resultaat. Zoals ik had voorspeld komt de minimumdienst er niet in deze legislatuur omdat de regeringspartijen hierover totaal verdeeld zijn".

Merkwaardig was wel dat ook de andere oppositiepartijen (VB en Groen), die eerder voor een verplichte minimumdienst waren, zich uitspraken tegen het voorstel. Bert Schoofs (VB) vond dat men "het sociaal overleg een kans moet geven", Fouad Lahssaini (Ecolo) meende dat het N-VA-voorstel "het stakingsrecht uitholt".

Uitzonderlijk

In Europa heeft de helft van de landen zo'n verplichte minimumdienst bij stakingen, in de andere helft mag het gevangenispersoneel gewoon niet staken. De Belgische situatie is dus uitzonderlijk. De Europese Mensenrechtencommissaris, het EPT (het Europees Antifoltercomité) en de Belgische Toezichtsraad op het Gevangeniswezen eisen al vele jaren een minimumdienst bij cipiersstakingen. Net als sommige politievakbonden. Binnen de regering zijn vooral de christendemocratische ministers van ACV-signatuur tegen een minimumdienst.

JDW

Archiefbeeld ANP

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties