Vrouwenraad wil vondelingenluik wettelijk regelen News
Vrouwenraad wil vondelingenluik wettelijk regelen
News

Vrouwenraad wil vondelingenluik wettelijk regelen

Het vondelingenluik van Moeders voor Moeders moet wettelijk worden geregeld als noodmaatregel. Dat zegde Magda de Meyer, de voorzitster van de Nationale Vrouwenraad, zopas in de Senaat. Daar hebben hoorzittingen plaats over discreet bevallen. De NVR wil dat de identiteit van de moeder definitief geheim blijft als die dat zo wil.

Wie ongewenst zwanger is, kan in België alleen abortus plegen of haar kind officieel afstaan voor adoptie. In dat laatste geval komt de naam van de moeder op de geboorteakte en is haar identiteit dus bekend. Een aantal wanhopige meisjes, die te laat waren voor abortus, willen niet dat iemand weet dat ze zwanger waren. Ze laten hun kind achter in een station, in een vuilniszak in een vijver in het Antwerpse Rivierenhof, in een schooltoilet.

Er is ook nog het Borgerhoutse vondelingenluik van Moeders voor Moeders, waarin wanhopige meisjes hun kind kunnen deponeren. Daar is het wel veilig en blijft de moeder onbekend. De Meyer: "Er is geen wettelijke regeling voor. Tot op heden werden 5 baby's in het luik gedeponeerd. Er is wel een wettelijke regeling voor vondelingenluiken in Duitsland, Italië en Oostenrijk. Maar het moet een noodoplossing blijven en we moeten het niet gaan promoten".

In de Senaat hebben momenteel hoorzittingen plaats om deze noodsituaties wettelijk te regelen en dus een of andere vorm van "discreet bevallen" uit te bouwen. De identiteit van de moeder blijft dan geheim, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg wil dat het kind na verloop van tijd toch moet kunnen weten wie zijn moeder is.

Moeder geheim

De NVR vindt in een omstandig en bijzonder sterk gedocumenteerd advies dat de moeder geheim moet kunnen blijven als zij dit uitdrukkelijk wil. De Meyer: "Er moet een centraal register van discrete bevallingen komen. Daarin worden alle namen van moeders opgenomen net als een aantal niet-identificeerbare gegevens (bv. over erfelijke ziektes). De identiteit blijft echter geheim. Als het kind meerderjarig is of voldoende onderscheidingsvermogen heeft, dan kan het bij een multidisciplinair, onafhankelijk orgaan vragen wie zijn moeder is. Als die echter niet bekend wil worden, dan wordt hun wens gerespecteerd".

De Meyer vond ook dat het vondelingenluik best wettelijk geregeld wordt. Momenteel is wie een kind in dit luik deponeert strafbaar met drie jaar cel, maar het parket treedt meestal niet op. "Een wettelijke regeling is nodig, zonder zo'n luik te promoten. Een wettelijke regeling voor discreet bevallen is om dezelfde reden nodig".

Detiège sceptisch

Senator Leona Detiége (sp.a) was burgemeester toen het vondelingenluik werd opgericht. "Ik blijf sceptisch over het vondelingenluik. De moeder moet dan volledig alleen bevallen en dat blijft risicovol. Bovendien weten we niets over de mogelijke erfelijke ziektes van het kind. Er zijn zoveel andere mogelijkheden dan dit luik he". Detiège vond wel dat de moeder uiteindelijk moet beslissen of haar identiteit wordt bekendgemaakt aan haar kind.

JDW Archieffoto

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties