Vulde vrederechter zijn zakken met centen van hulpbehoevende oudjes?

Thans loopt in Geraardsbergen een onderzoek bij een echtpaar waarvan de man plaatsvervangend vrederechter is. Ze worden ervan verdacht bejaarden die moeten beschermd worden tegen 'mensen met slechte bedoelingen' zélf gerold te hebben.

Er zitten sloebers tussen de advocaten. Geregeld komt in het nieuws dat zij die voor hun cliënten aan schuldbemiddeling doen, hun klanten die reeds in financieel slechte papieren zitten nog verder pluimen. Dit is mogelijk een zaak van nog een ander kaliber.

De politie viel binnen bij een advocatenechtpaar, waarvan er eentje ook nog eens plaatsvervangend vrederechter is. “Er wordt onderzoek gevoerd naar de wijze waarop die mensen een aantal zaken van bewindvoering hebben uitgevoerd”, zo vertelt de Gentse parket-generaal in Het Nieuwsblad.

Bij oudere (of mentaal zwakke)mensen die beschermd moeten worden tegen mensen die het niet goed menen met hen, kan een vrederechter een bewindvoerder aanstellen. Het zijn advocaten die worden aangesteld als bewindvoerder en zij beheren dan verder de gelden van de ouderen.

Hoeveel mensen er slachtoffer zouden zijn of over welk bedrag het gaat, is niet bekend. Wel wist de krant één ‘gedupeerde’ te vinden: “Enkele jaren geleden moest de advocaat over het geld en de goederen van mijn hoogbejaarde moeder waken”, aldus een zestiger. “Uiteindelijk heeft hij nooit iets voor haar gedaan, maar hij stuurde ons wel een zware factuur voor zijn eigen kosten. (SL)

Reacties

wpDiscuz