Waarom liberalen nu moeilijk doen inzake regeringsvorming. News
Waarom liberalen nu moeilijk doen inzake regeringsvorming.
News

Waarom liberalen nu moeilijk doen inzake regeringsvorming.

Nog voor de daadwerkelijke bespreking van de begroting zit het er al bovenarms op tussen de 6 partijen die voor een klassieke tripartite gaan.

De liberalen van de MR, daarin in stilte gesteund door de blauwe vrienden van VLD, vinden dat de deelstaten ook een extra inspanning moeten doen om de tien miljard te vinden die nodig zijn om de begrotingsdoelstellingen te halen. Vooral PS en CDH blijkenvhet daar niet mee eens te zijn.

De officiële redenering bij de PS, vertolkt door Laurette Onkelinckx is dat dit niet kan, "Zeker op een moment dat het Waalse gewest geconfronteerd wordt met een sociaal drama bij ArcelorMittal en dat Brussel al opnieuw gefinancierd moet worden. En ook Vlaanderen heeft al inspanningen gedaan". OOk voorzitter Lutgen van het cdh zei dat de regio’s al inspanningen doen.

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback bleef vaag. 'Iedereen moet een inspanning doen', zei hij. CD&V-voorzitter Wouter Beke gaf geen commentaar. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo zei ook niks. Maar in het verleden heeft Open VLD al vaker gezegd dat de deelstaten mee de begrotingskloof moeten helpen dichten.

Feit is dat de liberalen maar al te goed beseffen dat de komende regering een besparingsregering wordt die van iedere burger een zware inspanning zal vragen en die diep in het budget van Jan Modaal zal snijden. Dat de regeringspartijen daar bij de stembusslag van 2014 een zware prijs zullen voor moeten betalen staat buiten kijf. Alleen kunnen sp.a en CD&V de electorale pijn verzachten door bij die samenhangende verkiezingen te verwijzen naar de resultaten van de Vlaamse Regering waar zij (en niet de VLD) deel van uitmaken. Aan Franstalige kant is dit net hetzelfde verhaal. PS en cdh maken deel uit van de Waalse en Brusselse Regering, de MR zit daar op de oppositiebanken.

Door de gewesten te willen ontzien proberen christendemocraten en socialisten zich electoraal veilig te stellen, terwijl de liberalen dooe de lasten te spreiden hun uitgangspositie voor 2014 willen verbeteren. Of dit schouwspel iets met goed bestuur te maken heeft is dan ook een open vraag.

(EJ)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties