Waarom Reggae Geel een boycot riskeert News
Waarom Reggae Geel een boycot riskeert
News

Waarom Reggae Geel een boycot riskeert

Maar met dat eerste criterium, verdraagzaamheid, lijkt het in 2016 fout te gaan. Reggae Geel koos er namelijk voor om Jamaicaan Sizzla (echte naam: Miguel Collins) uit te nodigen als top of the bill op hun affiche.

En laat nu net de naam Sizzla en de term verdraagzaamheid even hard matchen als pakweg een hondendrol en een dakvenster: er is gewoon geen enkele match. Integendeel. Een uitspraak van Sizzla uit 2016, dus niet ergens opgerakeld uit een ver verleden, klonk zo: "Homo's moeten verbrand worden, verminkt. Ze verdienen het niet te leven. Ze moeten doodgeschoten worden en kapotgemaakt worden."

Nu hebben wij niets tegen af en toe een stevige quote maar om als artiest nu net zoiets uit uw botten te slaan... Dan weet je toch tenminste dat niet iedereen het daar mee eens zal zijn. Je weet ook dat dat optredens gaat kosten, zoals pakweg in Gent al eens gebeurde in 2012 voor onze vriend Sizzla.

Straffer wordt het nog als je weet dat artiesten evenals organisatoren in 2012 een charter ondertekenden waarin ze plechtig beloofden om dit soort uitspraken niet meer te tolereren. Er kwam een eenmalige amnestie voor homofobe uitspraken uit het verleden in ruil voor een stop op dit soort uitspraken. Sizzla ondertekende het document. Portaalsite reggae.be en organisatoren van reggaeconcerten ondertekenden ook.

Reggae Geel reageert klunzig. "We zetten Sizzla bewust op de affiche. We zijn met hem de dialoog aangegaan over onze intolerantie tegenover onverdraagzaamheid en hebben we (op zijn initiatief zelfs) contractueel vastgelegd dat hij op ons festival zijn extremistische uitlatingen achterwege zal laten." Als festival dat al bijna 40 jaar verdraagzaamheid promoot kan dit tellen.

Het is een beetje als Marc Dutroux meebrengen naar een kinderfuif, wetende dat je er zeker de pers mee zal halen. Maar intussen wel overeenkomen met Marc Dutroux dat hij zijn mening over jonge meisjes voor zich moet houden gedurende het feestje. Misschien wat straffe vergelijking, maar het is wel zo.

Want die Sizzla is niet enkel een grote homohater maar ook zijn uitspraken en wensen over een enkel zwart en superieur volk zijn angstwekkend. Als je over bevolkingsgroepen spreekt met termen als 'verdelgen' en 'uitroeien' moet je je aansluiten bij IS, maar heb je niets verloren op een podium. Ook niet in Geel. En als de organisatoren van Reggae Geel dat niet inzien, hopen we van ganser harte dat niemand zijn joint daar nog wil gaan opsteken.

En het is echt niet zo dat we zomaar wat ratelen zonder op te zoeken. Enkele simpele zoektermen in Google brachten ons bij filmfragmenten waar Sizzla vanaf minuut drie van een optreden begint met homohaat te verkondigen. In een ander filmpje reeds vanaf minuut één. Het is dus niet zo dat Sizzla's homohaat verborgen is of zo. In Jamaica loopt men sowieso niet hoog op met homo's maar dat wil nog niet zeggen dat je artiesten een podium moet geven om dezelfde homohaat extra te kunnen uitdragen. Terecht vragen de mensen van 'Equal Rights and Justice Collective' zich ook af hoe de sponsors van reggae Geel zich hierbij voelen: Coca Cola, Proximus, Alken Maes en Studio Brussel. Lijkt ons ook een terechte vraag. (AVP)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties