Wat rommelt er in Luik? 'Ons kent ons'? News
Wat rommelt er in Luik? 'Ons kent ons'?
News

Wat rommelt er in Luik? 'Ons kent ons'?

Toen Ben Weyts Minister van Justitie Annemie Turtelboom de parlementaire vraag stelde waarom de gerechtskosten in Luik zo hoog opliepen, moest zij het antwoord schuldig blijven. Wij gingen zelf grasduinen in het kluwen van onderzoeksrechters en experts en wat een minister niet kan beantwoorden, onderzoeken we dan maar zelf.
Vorige week las je het hier al: de gerechtskosten voor boekhoudkundig onderzoek van het tweede kleinste gerechtelijke gebied van België bedroegen in de voorbije jaren soms tot 42 procent van het totaal. Vreemde cijfers, niet? Philippe Richard, de onderzoeksrechter van dienst, kende een groot deel van het onderzoek toe aan financieel expert Olivier Deblinde. Gisteren kon u al lezen dat die laatste zelf niet onbesproken is.

Waarom diezelfde Olivier Deblinde zoveel opdrachten kreeg van Philippe Richard, is een vraagteken dat tot nu toe niet beantwoord is. De twee moeten elkaar wel bijzonder goed kunnen luchten, zou je zo denken. Of beiden een band hebben? Oordeel zelf:

Onderzoeksrechter Philippe Richard mag dan zelf niet erg actief zijn als zaakvoerder - wat een beetje vreemd zou zijn als onderzoeksrechter die zich op financiële fraude richt, maar dat weerhoudt zijn familie er niet van om zich op de financiële markt te begeven. Zo vind je zowel zijn vrouw Anne Berger, zus Marie-Joëlle Richard en schoonbroer Jean-Pierre Streel als bestuurders terug in een onderneming met de naam Bois De Mai, waar aandelen, obligaties, kasbons en immobiliën de handelswaren zijn.

De boekhouding van Bois De Mai wordt uitgevoerd door het 'Cabinet de Gestion Comptable et Fiscale'. Ook de vrouw van onderzoeksrechter Philippe Richard, Anne Berger, heeft voor haar dokterspraktijk haar ganse boekhouding ondergebracht bij dezelfde onderneming.

Datzelfde 'Cabinet de Gestion Comptable et Fiscale' staat onder leiding van Christian Lecluse, die echter overlijdt in 2012. En net daar zit het angeltje: vlak na het overlijden moeten de statuten van de onderneming worden aangepast en wat blijkt: Olivier Deblinde, ja, dezelfde financieel expert, is de nieuwe gerant. 'Nieuwe' als in 'hij was al in de onderneming betrokken maar treedt nu op het voorplan omdat het uithangbord overleden is', want hij had al ruim voor het overlijden twee derde van de aandelen.

Met andere woorden: de onderzoeksrechter en de financieel expert die voor het grootste deel van de onkosten voor financieel gerechtelijk onderzoek in België tekenden, zijn inderdaad niet rechtstreeks gelieerd. Maar de vrouw, zus en schoonbroer van diezelfde onderzoeksrechter hebben wel een rechtstreekse band met die financieel expert. Maar vermits wij doorgaans nogal achterdochtig ingesteld zijn en het waarschijnlijk té ver gaan zoeken, zal daar natuurlijk helemaal niks aan de hand zijn. (KA)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties