We zijn allemaal verkrachters: 40% van de Belgen vindt dat seks zonder toestemming moet kunnen

Dit is helaas geen slechte grap.

Uit een nieuw rapport van de Eurobarometer blijkt dat er heel wat mensen in Europa seks zonder toestemming vinden kunnen. Er werd een bevraging gedaan bij 27.818 Europeanen waarvan 1.029 Belgen. België scoort zeer slecht, maar liefst 40% van onze landgenoten vindt dat seks zonder toestemming moet kunnen. We scoren hier bijzonder slecht enkel in landen zoals Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Tsjechië zijn er nog meer mensen met deze gedachtegang.

Zo vindt één vijfde van de Belgen seks zonder toestemming best moet kunnen indien men onder invloed is van drank en drugs. Indien het slachtoffer er zelf achter heeft gezocht door bijvoorbeeld uitdagende kledij te dragen dan vindt 16% dit ook ok. Regelrechte verkrachtingen zou voor 14% van onze landgenoten ook allemaal in orde zijn zolang het slachtoffer zich niet tracht te verdedigen of luidop ‘nee’ zegt.

Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen vindt deze cijfers dan ook zeer verontrustend: “Je kunt daar verhalen rond breien, maar wat mij betreft gaat het om verkrachting. De boodschap die wij moreel en juridisch moeten geven, is dat er voor seks een duidelijke ‘ja’ moet worden gegeven. En dat het niet voldoende is om te zeggen dat er geen expliciete ‘nee’ werd geuit.” (MG)

Bron: HLN

Reacties

wpDiscuz