Whaling is nieuwste vorm van internetfraude News
Whaling is nieuwste vorm van internetfraude
News

Whaling is nieuwste vorm van internetfraude

Whaling is de nieuwste trend bij de internetfraudeurs. Maar botnets blijven het meest bedreigend. De schade die Belgen in 2009 opliepen door internetfraude bedraagt naar schatting 68 miljoen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Dienst Fraudebestrijding van de federale politie.

Bij whaling krijg je een alarmerend bericht van een goede vriend die zogenaamd in het buitenland vastzit en die al zijn geld, gsm en papieren kwijt is. Hij vraagt jou dringend om financiële hulp. Die vraag stuurt hij ofwel vanop zijn e-mailadres, maar meestal via een sociale netwerksite zoals Facebook. Vele mensen gaan hierop in en storten geld. Achteraf blijkt dat het e-mailadres en de Facebook-account "gehacket" waren door de georganiseerde misdaad. De behulpzame vrienden zien al hun centjes in rook opgaan en de goede vriend die "alles kwijt was", weet van niets. Deze nieuwe vorm van internetfraude noemt men whaling. Hij is momenteel erg in trek.

Ook wie een auto koopt of verkoopt via het internet mag zeker zijn dat hij een of andere fraudeur ontmoet. Als de bedrieger verkoper is, vraagt hij om een voorschot, waarna jij als koper betaalt en helemaal niets meer hoort van deze verkoper. Als de bedrieger koper is vraagt hij om een kopie van de auto- en identiteitspapieren, die hij dan later gebruikt om Uw auto zogenaamd te verkopen aan een ander slachtoffer. In beide gevallen ben je grondig bedot en mogelijk veel geld kwijt. Deze vorm van internetfraude stijgt dan weer explosief.

Vorig jaar werd in België voor 25,8 miljoen fraude via het internet vastgesteld, twee en half keer zoveel als in 2008, maar de geschatte schade bedraagt wellicht 68 miljoen.

De botnets blijven de gevaarlijkste vorm. Door deze fraude dringt men pc's van gewone mensen binnen via virussen en laat die allemaal samen op een uitgekozen moment een bepaald netwerk bestormen, zodat het crasht. Het volledige overheidsnetwerk van Estland en Georgië werd eerder al platgelegd. Terroristen zouden een aanslag kunnen koppelen aan zo'n "internetaanval", waarbij ze dan bv. het gsm-netwerk of het beveiligingsnetwerk van de politie crashen. Vorig jaar werden 14 botnets buiten werking gesteld. Het bekendste slachtoffer was het Imeldaziekenhuis in Bonheiden.

JDW

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties