“Wie agenten verwondt, stijgt in aanzien”

Afgelopen dagen werden heel wat Brusselse agenten het slachtoffer van geweld en dat zorgde voor heel wat commotie. Voor de krapuultjes zou het een zaak van eer zijn, anderen steken het op de ramadan, “het zijn brave jongens” zegt nog een ander.Brussel, begin van de ramadan. Mensen van de politie die hun werk willen doen, […]

Afgelopen dagen werden heel wat Brusselse agenten het slachtoffer van geweld en dat zorgde voor heel wat commotie. Voor de krapuultjes zou het een zaak van eer zijn, anderen steken het op de ramadan, “het zijn brave jongens” zegt nog een ander.

Brussel, begin van de ramadan. Mensen van de politie die hun werk willen doen, die krijgen er langs alle kanten van langs van allochtone heethoofden. De daders worden opgepakt, maar onmiddellijk weer vrijgelaten. Dat zorg voor heel wat strubbelingen: de geweldenaars zouden achter tralies moeten blijven, dat is de mening van velen.

Bruno Bulthé, de procureur des Konings van het Brusselse parket, begrijpt het allemaal wel maar voelt zich helemaal niet aangesproken. “Wij vragen de aanhouding voor elke geweldenaar tegen agenten”, zo legt hij uit in HLN. “Maar uiteindelijk is het de onderzoeksrechter die beslist of iemand achter de tralies blijft of niet. Soms heeft die een andere mening dan wij.”

Voor de Brusselse coppers is dit frustrerend. “De jongeren proberen ons in de val te lokken met allerhande valse oproepen”, aldus een agent. “Wie een agent kan verwonden, krijgt aanzien en betekent iets. Maar ook de ramadan speelt een niet onbelangrijke rol. Die brengt ’s avonds danig veel volk op de straat, dat we niet meer voor een bende van een man of tien staan, maar groepen van honderd. Dan is er geen beginnen meer aan.”

“Onze Marokkaanse jongeren zijn goeie jongens”, zo zeg Mimoun Aquichouh in dezelfde krant. “Maar in groep willen ze zich bewijzen.” In zijn moskee in Vilvoorde probeert de voorzitter ‘zijn’ jongeren op het goede pad te krijgen.

Ook het seksisme dat zij in Brussel toepassen, is volgens Mimoun helemaal niet kwaad bedoeld. “De jongens weten gewoonweg niet hoe ze een meisje moeten versieren. Ze hebben schrik om afgewezen worden, vandaar dat ze er respectloze dingen uitgooien.”

Uw achterkleindochters moeten volgens de moskeevoorzitter geen schrik hebben: “Het zal generatie op generatie verbeteren. Het seksisme zal afnemen, de relletjes zullen bekoelen en Sharia4Belgium zal verdwijnen.” Als dat geen goede vooruitzichten zijn. (SL)

Reacties

wpDiscuz