Y. (16) niet naar rechter voor aanslag op haar zusje

Y., het 16-jarige meisje uit Rotselaar dat vorig jaar haar zusje zo zwaar op het hoofd sloeg dat ze een tijdje in coma lag, wordt niet gestraft. De jeugdrechter zal haar wel een maatregel opleggen. “Het gerechtelijk onderzoek is al even afgerond en het dossier is intussen door de onderzoeksrechter terug naar het parket van […]

Y., het 16-jarige meisje uit Rotselaar dat vorig jaar haar zusje zo zwaar op het hoofd sloeg dat ze een tijdje in coma lag, wordt niet gestraft. De jeugdrechter zal haar wel een maatregel opleggen.

“Het gerechtelijk onderzoek is al even afgerond en het dossier is intussen door de onderzoeksrechter terug naar het parket van Leuven gestuurd. Een vordering wordt in juni verwacht. Ik wil niet op de feiten vooruit lopen, maar er is geen verzoek geweest om het dossier van het meisje uit handen te geven. Y. zal zich waarschijnlijk voor de jeugdrechter moeten verantwoorden. Die spreekt zoals bekend geen straffen uit maar kan haar wel een maatregel opleggen”, zegt Patrick Vits van het Leuvense parket.

“De onderzoeksrechter zal van oordeel zijn dat ze zich voldoende bewust is van wat ze heeft aangericht en dat ze kan geholpen worden. Dat kan niet door haar in de gevangenis te stoppen maar door haar bijvoorbeeld een therapie te laten volgen. Ze zal wellicht streng begeleid worden”, zegt advocaat Geert Jaspaert die de familie verdedigt.

Revalidatie

Sofie G. uit Rotselaar werd op 26 oktober 2010 meer dood dan levend teruggevonden in het ouderlijke huis in Rotselaar. Ze had vier zware kloppen op het hoofd gekregen en was buiten bewustzijn. Na langdurig verhoor ging Y. uiteindelijk door de knieën en bekende ze dat ze haar zus met een hamer had geslagen. De reden blijft een raadsel.

Sofie (11) zweefde na de aanslag dagenlang tussen leven en dood. Het meisje verblijft nog altijd in het revalidatiecentrum van Pulderbos. “Maar het gaat met de dag beter”, zegt advocaat Geert Jaspaert.

THIERRY GOEMAN

Reacties

wpDiscuz