"Zet dat medicijn alstublieft op voorschrift!" News
"Zet dat medicijn alstublieft op voorschrift!"
News

"Zet dat medicijn alstublieft op voorschrift!"

Gisteren nog een snoepje uit de apotheek, vandaag een dodelijk middel tegen maagpijn. Op enkele dagen tijd is de reputatie van het medicijn Motilium volledig gekelderd. Waarom dat medicijn bij ons zonder voorschrift verkrijgbaar is, blijft een raadsel voor heel wat dokters.

Ze zijn toch zo schattig, die beatboxende kikkers. Als het op televisie komt, is het ongevaarlijk, niet? Slikken dus, die handel. Al jaar en dag maken mensen komaf met hun maagpijn door een pilletje Motilium naar binnen te werken. 1,4 miljard behandelingen sinds 1978, om precies te zijn. En als het al zo lang gebruikt wordt, zal het wel geen kwaad kunnen zeker? Wel integendeel. Uit recente cijfers blijkt dat zo’n 3.200 mensen sinds 2000 een plotse dood stierven door het gebruik van Motilium.

Tien jaar geleden deed de Vlaamse farmacoloog Luc Hondeghem onderzoek naar de werkzame stof, de molecule domperidon. “Toen al bleek de stof gevaarlijk te zijn. Ze veroorzaakt zware hartritmestoornissen: je hart fibrileert en je valt dood. Alleen wist ik toen niet dat ik Motilium aan het testen was. Ik kende alleen een ingewikkelde code. Om welk geneesmiddel het precies ging, werd mij niet verteld”, klinkt het. Logisch dan ook dat het product in de Verenigde Staten nooit werd goedgekeurd voor gebruik. “Zelfs niet op voorschrift. Waarom? Omdat het risico op een plotse dood te hoog is”, aldus Hondeghem.

Bij ons verkoopt het middel nog steeds als zoete broodjes. Loop eender welke apotheek binnen en vijf minuten later kan je de strijd met je maagpijn aangaan. Een bezoek aan de dokter heb je absoluut niet nodig en uit cijfers blijkt dat 33% van de verkochte doosjes ook zonder voorschrift werden gekocht.

“Dat is een erg hoog cijfer. Het probleem met vrije verkoop is dat mensen ervan uitgaan dat medicijnen zonder voorschrift over het algemeen vrij onschuldig zijn. Uit onderzoek is wel degelijk gebleken dat Motilium bij lage dosering geen noemenswaardige bijwerkingen uitlokt, maar toch hangt dat nog steeds van persoon tot persoon af. Bij sommige mensen verwerkt de lever het werkzame bestanddeel niet voldoende, waardoor er een grotere hoeveelheid in het lichaam blijft. Neem daarbij dat mensen vaak meerdere pillen per dag slikken en kan je wel eens prijs hebben. Als er bij hoge doseringen inderdaad ernstige bijwerkingen genoemd worden zoals hartritmestoornissen, zet het product dan alstublieft op voorschrift, dan kan een dokter nog steeds beslissen of de patiënt in kwestie het kan verdragen”, vertelt dokter Patrick Lannie.

Helaas hangt er aan een voorschrift ook een duurder prijskaartje, want dan moeten mensen telkens op doktersbezoek. Tja, dan maar even uitmaken voor jezelf of je het medicijn met geld of met je leven wil betalen... (KDN)

De 'schattige' reclamespot van Motilium:

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties