Ziekenhuizen onder vuur wegens hoge werkdruk stagiaires News
Ziekenhuizen onder vuur wegens hoge werkdruk stagiaires
News

Ziekenhuizen onder vuur wegens hoge werkdruk stagiaires

Een reportage in het Leuvense studentenblad Veto heeft stof doen opwaaien. Zeven studenten geneeskunde klagen anoniem toestanden aan die ze meemaakten als stagiair. Het Erica Algemeen Ziekenhuis in Mol komt er niet zo best uit.

Onthutsend is het verhaal van één student dat hij tijdens een stage 36 uur zo goed als non-stop moest doorwerken, met in die periode maar drie uur slaap. “Dat kwam doordat degene die mij moest aflossen, ziek was. Mijn stagebegeleider zei me dat ik mijn plan moest trekken.”

Het is niet bekend in welk ziekenhuis dit gebeurde. In de hele reportage worden twee ziekenhuizen met naam genoemd, omdat artsen daar toegaven dat er niet altijd strikt volgens de regels wordt gewerkt.

In het AZ Damiaan in Oostende zegt een stagebegeleider dat stagiairs niet altijd de verplichte 12 uur recuperatietijd krijgen na een shift van 12 of 24 uur. “Het is de bedoeling dat stagiairs iets leren. Als ze later arts zijn, zullen ze ook langer moeten werken dan ze willen”, zegt de begeleider. “Soms moet ik ze ook naar huis sturen omdat ze zelf niet willen stoppen.”

Op de spoed van de Molse campus van het Erica Algemeen Ziekenhuis blijken stagiairs - die zesdejaarsstudenten zijn en dus géén dokter - soms zelf patiënten te moeten behandelen. Dat is het geval als specialisten thuis zijn en het niet nodig achten om af te komen. Ze geven dan telefonisch advies en de student handelt het verder af. “Dat kan natuurlijk niet”, zegt hoofdarts Ivo Jacobs. “Specialisten moeten altijd zelf de patiënt zien voor ze een oordeel geven en studenten mogen geen beslissingen nemen over een behandeling of iemand naar huis sturen.”

Jacobs zegt te betreuren dat de studenten hem nooit hebben ingelicht. “Als we het niet weten, kunnen we ook niet ingrijpen.“

De anonieme studenten beweren dat opgebelde specialisten bijna nooit naar het ziekenhuis komen, maar volgens Jacobs is dat uitzonderlijk en zal het dan meestal gaan om een patiënt die met iets banaals, “een al twee dagen eerder verstuikte enkel of zo”, naar de spoed gaat. “Maar ook dan is het ontoelaatbaar. Ik druk onze stagiairs ook altijd op het hart dat ze moeten vragen dat de arts naar het ziekenhuis komt.”

Foto Het Mediahuis DIRK HENDRIKX

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties