Gaan de Grieken illegaal euro's bijdrukken? News
Gaan de Grieken illegaal euro's bijdrukken?
News

Gaan de Grieken illegaal euro's bijdrukken?

Griekenland heeft duidelijk 'nee' gestemd tegen de bezuinigingen die werden opgelegd door zijn sponsors. Ze hebben zelf de totale financiële chaos gekozen, maar er bestaan natuurlijk ook oplossingen. De ene is al wat legaler dan de andere.

Geen land in de godganse Europese Unie waar zoveel honderdplussers zijn dan in Griekenland. Goedgelovige zieltjes dachten dat het zuiderse zonnetje, Griekse yoghurt en olijfolie de wondermiddelen waren, maar de ware reden bleek later elders te liggen. Heel wat van die vele honderdplussers hadden reeds graszoden op de buik, maar de nabestaanden bleven lustig verder pensioen incasseren. Waarom? Omdat het kan, tiens.

Er moest bespaard worden, maar 61 procent van de Grieken vond dat de Europese eisen voor de bezuinigingen te verregaand waren. Ze willen dus over hun eigen lot kunnen beslissen en dat zou wel eens vrij duister kunnen zijn.

Al weet voorlopig nog niemand wat er gaat gebeuren. Zowel in Brussel als in Berlijn hangt men thans in de gordijnen. Nauwelijks zestien jaar geleden werd dat hele europroject als 'voor eeuwig en altijd' gezien en dat er nu al eentje moet afhaken, dat doet natuurlijk pijn. Het zal aan Merkel zijn om al dan niet de stekker uit Griekenland te trekken en dat is een loodzware last die op haar schouders rust.

Misschien dat premier Tsipras daar een beetje op hoopte. Hij denkt althans dat hij nu een grotere kans heeft op het laten wegstrepen van de Griekse schulden. Het gros van de eurolanden wil dit echter niet.
Intussen wordt er ook volop gegist naar oplossingen. Griekse banken kunnen niet open, want al 't geld is op.

Zo zou de Griekse regering bijvoorbeeld zogenaamde schuldbewijzen kunnen invoeren: een geschreven belofte van betaling van een bepaald bedrag wanneer er terug centjes zijn. Dat zou dan kunnen tot Griekenland weer euro's krijgt of ze opnieuw drachmes zouden drukken. Bijkomend probleem dan is wel: die persen zouden reeds vernietigd zijn.

Een Griekse gepensioneerde zou dus een schuldbewijs kunnen krijgen van de staat van pakweg 600 euro. Gaat hij shoppen, betaalt hij met een schuldbewijs van bijvoorbeeld 80 euro. Bijkomend probleem: zo'n systeem kan een razendsnelle inflatie veroorzaken en de Grieken kennende, zouden er spoedig ook heel wat valse schuldbewijzen in omloop zijn. En zo zou het kunnen dat diezelfde gepensioneerde zijn schuldbewijs van 600 euro uiteindelijk nog maar bijvoorbeeld honderd euro waard is...

Het strafste staat echter op het economische 'Zero Hedge' te lezen. Een partijlid van het linkse Syriza zou gezegd hebben: “We moeten de stabiliteit herstellen, goedschiks met of kwaadschiks zonder de hulp van de Europese Centrale Bank. We hebben de mogelijkheid om biljetten van twintig euro bij te drukken”. En daar heeft-ie gelijk in natuurlijk: Griekenland beschikt wel degelijk over drukpersen voor biljetten van tien en twintig euro, maar stelt die idealiter wel enkel in werking mét toestemming van de Europese Centrale Bank... (SL)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties