Knutselchinees maakt zijn Lamborghini gewoon zelf (fotospecial)

31/08/2012 - 18:14

Men neme een antieke Volkswagen, enkele honderden kilo’s plaatstaal, enkele tientallen meters ijzeren buis en knutselen maar.

Tegenwoordig is het paradestiertje in de Lamborghinistal de twee miljoen euro kostende Sesto Elemento, maar diens voorganger was de Reventon. Een al even onbereikbare wagen: er werden slechts twintig exemplaren van gebouwd, die voor ‘slechts’ één miljoen euro verkocht werden. Er tweedehands eentje vinden dat niet boven je budget valt is dus aartsmoeilijk.

Het budget van boer Wang Jian was slechts 60.000 Chinese Yuan, een kleine 7.500 euro. De 28-jarige Chinees had nog heel wat plaatstaal in zijn tuin liggen en had zoiets van ‘De Reventon is nogal hoekig, dus moeilijk kan dat niet zijn om het allemaal zelf te maken.”

Hij kocht een Volkswagen Santana van 1988 als donorwagen – zo blijft het toch nog een beetje origineel: Lamborghini behoort tegenwoordig ook bij VAG – en begon aan de klus.

Hij deed het eigenlijk bijlange niet slecht, want de  vormen zitten er echt wel in. Kijk vooral naar die luchthappers, de voorspoiler en de ietwat unieke achterkant. Zelfs de uitlaat werd, zoals bij het origineel, netjes gecentreerd. De centrale koplamp werd er als optie aan toegevoegd.

Toen de Lambo Replica bolde, gebruikte Wang Jian hem eventjes enkel voor het leven op en rond de boerderij. Water naar de koeien brengen, mest uitvoeren, noem maar op. Maar toen gaf de knutselboer zijn bolide nog een likje zwarte verf en sindsdien rijdt hij zo trots als een pauw rond met zijn pussymagnet.

Volgens Wang ligt de topsnelheid van zijn Reventon ongeveer op 260 kilometer per uur, maar daar hebben we toch enkele vraagtekens bij. Het blokje is immers afkomstig van diezelfde VW Santana en produceert standaard 115 oude knollen van paarden. Zal dus wel flink wat wind in de rug zijn, ofwel een snelheidsmeter die met enkele kilo's spek schiet. Maar Wang zegt dat de auto prima bolt, alleen het geval starten is nogal een klus (vandaar die kale plek?!).

Nu maar hopen dat hij hem niet af hoeft te staan aan de Chinese flikken, zoals die andere knutselchinees. (SL)

Facebook comments