Net geen kwart boetes geïnvesteerd in verkeersveiligheid

19/04/2012 - 12:31

Volgens mobiliteitsorganisatie Touring moet de verdeling van de opbrengsten uit boetes worden herbekeken. In 2010 werd voor 370 miljoen euro aan boetes geïnd (hoofdzakelijk uit eerste- en tweedegraadsovertredingen). Van dat bedrag ging 90,5 miljoen euro naar de lokale politiezones en federale politie. Het overige geld ging naar de federale begroting. Ook wat met de centen voor de lokale en federale politie gebeurt, moet worden nagekeken.

Het is ook helemaal niet duidelijk wat de politiezones met die bedragen aanvangen. Naar welke projecten gaat dit geld?” aldus Touring.

Touring vindt verder dat de minder goede cijfers omtrent het aantal verkeersslachtoffers een grotere inspanning op vlak van verkeersveiligheid vereisen. Zelf stellen ze voor om de rijopleiding meer in lijn met het Europese gemiddelde te brengen. Bij ons krijgt een beginnend chauffeur gemiddeld 16 uur professionele begeleiding, in Europa ligt dat gemiddelde tussen 30 en 40 uur. Daarom wil Touring dat er met de opbrengst van het geld rijtrainingen worden gefinancierd, zodat mensen voor een haalbaar bedrag hun voertuig leren beheersen en defensief en milieuvriendelijk leren rijden.


Lees meer autonieuws op autofans.be

Facebook comments