Interview met de goedkoopste cafes van Vlaanderen Clint Vecht Voor Jou!
Interview met de goedkoopste cafes van Vlaanderen
Clint Vecht Voor Jou!

Interview met de goedkoopste cafes van Vlaanderen

Wij contacteerden het enige echte 80 cent café van Vlaanderen, De Schorpioen in Kalken en De Scherpe Plank in Beringen, waar een pintje nog steeds de prijs van 1 schappelijke euro draagt.
Hoe slagen jullie er in om aan deze prijzen te kunnen overleven?
De Scherpe Plank: Eerst en vooral is ons café nog steeds een familiebedrijfje: enkel mijn zus en ik werken hier, dus hebben we geen extra personeelskosten. Bovendien zijn wij vrij van bierhandelaar waardoor we ons kunnen focussen op de handelaar die ons de beste prijzen kan aanbieden.

Waarom zouden jullie niet enigszins verhogen? De klanten zouden toch begrijpen dat deze prijzen wel extreem laag zijn?
De Scherpe Plank: Er zijn in Beringen twee echte volkscafés en in het andere is de prijs voor een pintje 1,20 euro. Onze klanten zouden een echte verhoging niet appreciëren, want nu drinkt nog iedereen aan de toog en is een pintje voor elke klant heel democratisch.

Betekenen de lage prijzen ook een extra reclame voor de zaak? Zie je ook klanten die net daarvoor naar hier komen?
De Scherpe Plank: We krijgen regelmatig mensen die niet uit de buurt zijn over de vloer die verbaasd zijn dat ze hier nog voor 1 euro een pintje kunnen kopen. Op zondagnamiddag zie je heel wat mensen die speciaal uit Antwerpen komen, dus onze goedkope pintjes hebben ons wel mooie mond-aan-mond reclame bezorgd.

Maar het allergoedkoopste café van Vlaanderen is dus De Schorpioen in Kalken. We vroegen hen hoe ze daarin slagen!

Is 80 eurocent voor een pint niet te weinig om te kunnen overleven?
De Schorpioen: Maar nee gij! We zouden eigenlijk nog goedkoper moeten worden! Ik heb al 18 jaar dit café, maar ben nu op pensioen. Je mag niet te veel bijverdienen dan, dus kan ik mijn prijzen niet te hoog leggen. Ik overweeg zelfs om er nog iets af te doen!

Hoe pak je dat dan aan?
De Schorpioen: Wij verdienen hier vooral door het aantal verkochte pinten onze kost. En verder heb ik één gouden regel: zo veel mogelijk belasting betalen en zo weinig mogelijk investeren. De belastingen, die zijn tenminste nog eerlijk: je betaalt belastingen op basis van wat je verdiend hebt. Verdien je een jaar wat minder, betaal je minder belastingen. Maar als je bij de bank gaat lenen voor een investering, moet je elk jaar een bedrag ophoesten en daar wordt geen rekening gehouden met een minder jaar. En tenslotte hebben we geen personeel, alles wordt hier gedaan door de cafébazin.

Wat voor mensen komen er op het café af?
De Schorpioen: Hier vind je mensen van alle pluimage. Er komen mensen van Antwerpen tot Kortrijk speciaal naar hier, je vindt hier werkmannen, maar even goed een baron. In de voorbije 18 jaar heb ik nooit geweten dat er geen volk in het café zat, hier is altijd sfeer en sociaal contact. Het beste bewijs dat een goedkope pint bier werkt, is het feit dat iedereen hier iedereen trakteert. Met deze prijzen is dat nog mogelijk en zo leer je mensen kennen. Hier is het café nog een echte plaats waar je mensen leert kennen en plezier kan maken!

Met zoveel enthousiasme willen we zeker eens afzakken naar daar… Wanneer zijn jullie open?
De Schorpioen: Alle dagen behalve dinsdag. Je kan hier terecht vanaf half elf tot één uur in de namiddag en om twee uur gaan we terug open tot wanneer de laatste klant terug buiten gaat. En dat is meestal rond twee uur 's nachts!

Keer hier terug naar het vervolg van het Grote Bieronderzoek!

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties