Alle nieuwigheden van de iPhone 6s op een rijtje News
Alle nieuwigheden van de iPhone 6s op een rijtje
News

Alle nieuwigheden van de iPhone 6s op een rijtje

Uiterlijk

Hoewel er bij de overschakeling van de iPhone 5 naar de iPhone 5s qua uitzicht enkele kleine veranderingen waren, zie je deze keer het verschil tussen de iPhone 6s en zijn voorganger niet. Toch heeft Apple gekozen voor een nieuwe behuizing: een stevigere soort aluminium met zink in verwerkt – materiaal dat ook door NASA gebruikt wordt – om de beruchte buigproblemen de wereld uit de helpen. Het saffierglas heeft op zijn beurt plaatsgemaakt voor een nieuw soort Ion-X-glas.

Bovendien kaan je naast zilver, goud en spacegrijs vanaf nu ook een roségoud exemplaar aanschaffen, al is dat niet bepaald iets om te koop mee te lopen.

Hardware

Eerst en vooral krijgt de A8-chip van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus een waardige opvolger met de snellere A9-chip met M9-bewegingschip. Volgens Apple is deze processor qua prestaties 70 procent sneller dan de A8 en doet ie het op grafisch gebied ook 90% beter.

Meest opvallende nieuwtje is het Force Touch-display. Deze drukgevoelige techniek zat al eerder in het scherm van de Apple Watch en in het trackpad van de nieuwe MacBooks, maar wordt dus nu ook in de iPhone 6s geïntegreerd onder 3D Touch. Simpel uitgelegd registreert de iPhone nu hoe hard je op het scherm duwt en kunnen er verschillende acties aan gekoppeld worden.

Aansluitend aan het Force Touch-display beschikt de iPhone 6s over een Taptic Engine, een realistischere manier om het scherm te bedienen die ook al in de Apple Watch zat. Zo kan je door middel van de bedieningsopties ‘Peek en Pop’ bijvoorbeeld een e-mailbericht of een Instagram-foto snel even bekijken (Peek) zonder het eigenlijk te openen en je dus niet elke keer het scherm weer moet sluiten.

Zoals de traditie het wil, heeft ook de camera een upgrade ondergaan. Hoewel hij nog steeds een beetje uitsteekt aan de buitenkant – de ene vindt het lastig, de andere niet – beschikt de camera nu over 12 megapixels in plaats van de vroegere 8 megapixels. Eventuele ruis wordt vanaf nu onderdrukt met ‘deep trench isolatie’, een nieuwe techniek die minder gepixeleerde foto’s garandeert. Minstens even interessant is de mogelijkheid om 4K-video’s te filmen. De selfie-camera aan de voorkant krijgt 5 megapixels en een Retina-flitser. Bovendien wordt het scherm drie keer sterker verlicht dan normaal.

Software

De iPhone 6s en iPhone 6s Plus beschikt standaard over iOS 9, de nieuwste versie van het Apple-besturingssysteem. Multitasken worden makkelijker dan ooit tevoren.

Zo krijg je schermvullende (in plaats van kleine) previews van de apps die openstaan en kan je ze weer sluiten door ze naar boven te swipen. De notities-app kreeg een stevige upgrade, met een nieuw lettertype (San Francisco in plaats van Helvetica) en je krijgt nu de mogelijkheid om te tekenen.

Heel interessant is de intrede van een batterijbesparende modus. Zo kan je je iPhone drie uur langer gebruiken dan normaal, maar zijn de apps minder actief op de achtergrond. In het algemeen gaat de batterij één uur langer mee dan in iOS 8.

Prijs

Apple hanteert dezelfde prijzen als toen de iPhone 6 uitkwam. De iPhone 6s is beschikbaar in 16, 64 of 128GB, en daar betaal je respectievelijk 739, 849 en 959 euro voor. Voor de iPhone 6S Plus komt dat neer op 849, 959 en 1069 euro.

Beschikbaarheid

De iPhone 6s ligt in twaalf landen al in de winkel vanaf 25 september. Spijtig genoeg zit België daar niet bij, maar voor de ongeduldigen onder ons kan je altijd even een bezoekje brengen aan Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Japan, Nieuw-Zeeland, Puerto Rico, Singapore, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten.Bestellen kan daar vanaf 12 september.

Wanneer de iPhone 6s ook in ons land beschikbaar is, blijft gissen, maar wellicht is het enkele weken later. (KDN)

survey service

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties