Arme Albert? Zoveel centjes heeft de koninklijke familie echt!

Toen zijn dotatie werd verminderd kregen we haast medelijden met de man. “Daarvan kan ik niet deftig leven”: in gedachten zagen we Albert al de bedeltoer opgaan. De koning heeft echter veel meer geld dan hij ons wil wijsmaken… Tot dat besluit kwam Thierry Debels. Hij schreef namelijk het boek ‘Vorstelijk vermogen: het fabuleuze fortuin […]

Toen zijn dotatie werd verminderd kregen we haast medelijden met de man. “Daarvan kan ik niet deftig leven”: in gedachten zagen we Albert al de bedeltoer opgaan. De koning heeft echter veel meer geld dan hij ons wil wijsmaken…


Tot dat besluit kwam Thierry Debels. Hij schreef namelijk het boek ‘Vorstelijk vermogen: het fabuleuze fortuin van de Belgische royals’ en daar staan heel wat onthullingen in.

“Volgens officiële cijfers uit 2007 zou Albert II over zo’n 12,4 miljoen euro beschikken, maar de waarheid is dat zijn fortuin een stuk groter is”, aldus Thierry. “Volgens een eigen berekening kom ik voor de hele koninklijke familie uit op een actuele waarde van ruim één miljard euro: daarmee staat de koning op een eervolle vijfde plaats van Europa’s rijkste royals.”

Ook koning Fluppe heeft volgens de auteur een aardig spaarpotje opzij staan. “Voor hij koning werd, nam hij de handelsmissies voor zijn rekening. De bedoeling was dat hij vier economische missies per jaar zou afhandelen. De kostprijs van die zendingen is een groot geheim. Over een vergoeding werd geen woord gerept. De kroonprins ontving toen een jaarlijkse dotatie van zowat één miljoen euro, plus een vergoeding voor die missies.”
Nu hij koning is krijgt Filip niet alleen een royale dotatie van 10,7 miljoen euro per jaar, er is ook nog de Civiele Lijst: “Daarop wordt jaarlijks 11,55 miljoen euro op gestort door de Belgische Staat. Een deel daarvan dient voor de werking van de monarchie, maar de overschotten mag Filip naar eigen goeddunken besteden. Daar kan hij dus ook mee sparen.”

Dan zijn er ook nog wat extraatjes waar de belastingbetaler steevast voor moet opdraaien. Zo zag Filip, toen hij nog een prinsje was, zijn dotatie verdubbelen toen hij trouwde met zijn Mathilde. “Bovendien kregen ze ook nog eens een huwelijkspremie van 10 miljoen Belgische Franken”. Dat is omgerekend 248.000 euro, die moest dienen voor ‘uitzonderlijke kosten voor de eerste inrichting’. Een nieuwe matras, een koffieservies en meer van die dingen dus.

Laurent is de armoezaaier van de koninklijke familie: hij moet het stellen met een dotatie van amper 300.000 euro per jaar. Geen wonder dus dat ie zijn buitenlands personeel bij Villa Clementine (een Filipijnse huishoudster, een Tibetaanse kok, een Marokkaanse tuinier,…) grotendeels in het zwart betaalt. Da’s een heel stuk goedkoper! (SL)

Reacties

wpDiscuz