"In een toprestaurant werken vraagt serieuze zelfopoffering" News
"In een toprestaurant werken vraagt serieuze zelfopoffering"
News

"In een toprestaurant werken vraagt serieuze zelfopoffering"

Er is momenteel een overvloed aan werklozen maar toch hebben sterrenrestaurants het moeilijk om gemotiveerd personeel te vinden. Afgelopen weekend lanceerde topkok Nick Bril een oproep voor nieuwe koks via Facebook. Hij baat het driesterrenrestaurant Oud Sluis uit en is een poulain van Sergio Herman. Waarom is het zo moeilijk om goed personeel te vinden?

Nick Bril was niet bereikbaar voor commentaar omdat zijn restaurant gesloten is op maandag. Traditioneel is dat de dag waarop restaurants hun keuken grondig schoonmaken en administratie doen. Werken in een restaurant is werken op de meest asociale uren. Wanneer mensen lekker willen gaan eten, sta je aan het fornuis met pannen te jongleren. Geen wonder dat het beroep moeilijk talent aantrekt.

Sofie Willemarck van het tweesterrenrestaurant Nuance in Duffel beaamt dit: "Werken in een restaurant vraagt een serieuze zelfopoffering. Voor jongeren is dit gemakkelijker. In mijn restaurant werkt er niemand boven 30 jaar, voor zover ik weet. We vinden nog redelijk makkelijk nieuw personeel, tenminste als we het hebben over jongeren. Natuurlijk helpt het wel dat ik en mijn man als eigenaars mee in de zaak helpen. Zo geven we het goede voorbeeld. Als je zelf niet meer in de zaak staat, is het moeilijk om respect af te dwingen van je personeel."

De eigenares realiseert zich dat het beroep niet gemakkelijk is: "Werken in de horeca vraagt een serieuze zelfopoffering van jezelf en niet te vergeten je partner. Als je partner niet in de horeca werkt is het soms moeilijk voor hem of haar om zich te verplaatsen in jouw situatie. Het is een opoffering voor allebei. Voor jongere mensen die nog niet gebonden zijn is het simpeler om in het beroep te stappen maar voor oudere mensen die een gezin hebben is het zeker niet eenvoudig. Je werkt op de momenten dat je thuis bij je familie zou moeten zitten." (AN)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties