Google maakt ons dommer

Voortdurend dingen opzoeken op Google is niet goed voor het geheugen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat we sterk afhankelijk zijn van de zoekmachine(s). Aan het onderzoek van Betsy Sparrow van de Colombia-universiteit in New York namen zestig Harvard-studenten deel. Bij een van de experimenten moesten de studenten een reeks algemene kennisvragen beantwoorden. Daarbij bleek dat […]

Voortdurend dingen opzoeken op Google is niet goed voor het geheugen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat we sterk afhankelijk zijn van de zoekmachine(s).

Aan het onderzoek van Betsy Sparrow van de Colombia-universiteit in New York namen zestig Harvard-studenten deel. Bij een van de experimenten moesten de studenten een reeks algemene kennisvragen beantwoorden. Daarbij bleek dat ze sterk reageerden op woorden die met computers te maken hadden. Dat betekent dat als het gaat om het herinneren van feiten we onmiddellijk aan onze computer denken.

Een ander experiment toonde aan dat studenten makkelijker onthouden wáár ze iets hebben gelezen dan wát ze hebben gelezen. Dit zou betekenen dat zoekmachines als Google en databases als de filmwebsite IMDb fungeren als een soort ‘extern geheugen’.

Reacties

wpDiscuz