'Hitler rants parodies': de beste filmpjes News
'Hitler rants parodies': de beste filmpjes
News

'Hitler rants parodies': de beste filmpjes

Je kunt je geen modern sociaal of cultureel fenomeen voorstellen, of Adolf Hitler heeft er zich al kwaad in gemaakt. Uiteraard niet diegene die zich in 1945 een kogel door het hoofd joeg in zijn Berlijnse bunker, maar wel de Hitler die door acteur Bruno Ganz werd neergezet in de film Der Untergang uit 2004.

Immens populair

Een paar scènes waarin de Führer zich kwaad maakt, werden razend populair op het internet. De zogenaamde Hitler rant parodies bleken jaren geleden al een wereldhit, maar worden nu nog steeds gesmaakt. Getuige hiervan is het protestfilmpje dat men in elkaar heeft geknutseld om het vermeende alcoholverbod op Graspop aan te kaarten, ook al blijkt dat slechts een gerucht te zijn:

In de scène die doorgaans wordt gebruikt als basis van de parodieën, verneemt Hitler dat zijn rechterhand Heinrich Himmler een direct bevel heeft genegeerd en tot de capitulatie zal overgaan. Daardoor ontsteekt hij in woede tegenover enkele van zijn aanwezige officieren. Doorgaans wordt er aan het beeld en het geluid van de scène niets veranderd, maar voegt men enkel andere ondertitels toe. Die verwijzen meestal naar een modern fenomeen in de popcultuur.

De parodieclips zijn een soort meme: komische internetfenomenen die telkens een gelijkaardig patroon volgen. Zo stellen de ondertitels telkens eerst een simpel probleem voor dat Hitler nonchalant wegwuift, gevolgd door de ware toedracht waardoor Hitler alle controle verliest.

Voor de grap

De makers van de filmpjes worden vaak aanzien als aanhangers of sympathisanten van het neonazisme. Dat ontkennen ze zelf met klem: zo beweerde Stacy Lee Blackmon, de gebruiker achter het kanaal HitlerRantsParodies, in een interview met het Zweedse tijdschrift Kobra dat ze precies het tegenovergestelde trachten te doen.

Videoportaal YouTube blokkeerde een tijdlang de parodieën, maar hield daar in oktober 2010 mee op. Ze vallen immers onder de zogeheten fair use-clausule in de Amerikaanse wetgeving rond auteursrechten. Daarin wordt gestipuleerd dat beelden vrij gebruikt mogen worden voor parodiedoeleinden. Ook Hitler was niet meteen opgetogen met het oude beleid dat YouTube toepaste, dus misschien zijn ze voor hun eigen bestwil op hun beslissing teruggekomen?

Geniet tenslotte nog van enkele van onze persoonlijke favorieten:

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties