"Kopi loewak? Afschaffen!" News
"Kopi loewak? Afschaffen!"
News

"Kopi loewak? Afschaffen!"

Een artikel van de hand van een zekere Tony Wild op de blog van de Britse krant The Guardian heeft voor heel wat opschudding gezorgd. Hij was ooit de man die Kopi loewak uit de dichte regenwouden van Zuidoost-Azië naar het westen bracht, en heeft daar nu spijt van.

Lees het volledige artikel hier

De duurste koffie ter wereld wordt verkregen met behulp van een uniek beestje: de civetkat of 'loewak'. Het dier voedt zich met kersen waar koffiebonen inzitten. Het kan de pitten niet verteren en poept ze dan ook op zijn geheel uit. De passage doorheen het maagdarmkanaal van de loewak geeft de boon een unieke smaak, die de koffie die Wild ooit aan de Britten introduceerde zo'n succes maakte. Een veel te groot succes, vindt de man nu.

'Kopie' loewak

"Ik importeerde in 1991 een kilootje. Ik heb destijds een monster gecreëerd dat zich nu als een kanker heeft verspreid", schrijft Wild in zijn nieuwe boek Coffee: A Dark History. Wat ooit een luxeproduct was, wordt nu op grote schaal geëxploiteerd in landen als Vietnam, Laos en Indonesië, met alle gevolgen van dien. In het artikel worden schokkende beelden getoond van civetkatten in gevangenschap, waarvan de uitwerpselen worden geoogst alsof het eieren in een legbatterij zijn.

"Door de manier waarop Kopi loewak wordt verkregen, is het voor de boeren geen winstgevend gewas. Het is zo goed als onmogelijk om nog 'wilde' koffie te vinden. De diertjes opsluiten is de enige manier om voldoende bonen te oogsten." In het wild kiest de civetkat er enkel de rijpste en beste koffiekersen uit. In gevangenschap worden ze uitgehongerd tot ze eten wat ze voorgeschoteld krijgen. Dat maakt de kans groot dat u en ik 'Kopie' loewak drinken: niet alleen minderwaardig, maar ten koste van heel wat dierenleed.

Afschaffen

"Voor ons is dit helaas geen nieuws", verzucht Tim Jensen (34) van koffiebar Viggo's in Antwerpen. "Ik heb zelf nooit Kopi loewak in huis gehad. Ten eerste omdat ik het schandalig duur vind, en ten tweede is de kwaliteit nooit gegarandeerd. Je kunt civetkatten voederen met eender welke koffie. Steek er slechte kwaliteit in en het komt er mogelijks nog slechter uit. Door het verhaaltje wordt het dan duur verkocht. Schandalig is het. Voor mijn part mogen ze het afschaffen. Laat die beestjes toch vrij."

Tim probeert het zijn klanten ook actief af te raden. "Iemand zei dat zijn ouders naar een van die landen op reis gingen en hem wat Kopi loewak zouden meebrengen. Ik zei dat ze het moesten laten, maar je kent dat. Ze hebben er uiteindelijk 18 euro voor honderd gram betaald. Dat is ongeveer evenveel als hier. Als je dan echt dure koffie wil kopen, kies dan voor een Geisha. Dat zijn kwaliteitskoffies waarvan de oorsprong traceerbaar is tot op de vierkante meter. Het kost nog niet de helft van Kopi loewak, maar is van een veel hogere orde. Denk even na: met civetkatkoffie zit je wel uitwerpselen te drinken, hé!"

Ganzenlever

Ook casual koffieliefhebbers uiten massaal hun ongenoegen op het internet. "Eigenlijk zouden we niet verrast mogen zijn dat dit gebeurt: er worden zoveel dingen tot het uiterste gedreven uit zuiver winstbejag, maar toch is het even schrikken."

Wellicht de scherpste reactie stelt dat Kopi loewak nu naast ganzenlever geplaatst mag worden. Ergens toepasselijk, want in koffiekringen is men het er over eens dat de getrokken uitwerpselen van de civetkat ons - zij het dan figuurlijk - door de strot zijn geramd.

DV Archieffoto's AP/Frederik Beyens

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties