Kunstenaar spoelt protest tegen Cypriotische banken door

De Cypriotische kunstenaar Andreas Efstathiou wil de strapatsen bij de banken die tot de financiële ondergang van het eiland geleid hebben, op een wel heel originele manier aankaarten. Door twintig toiletten, althans exemplaren in plaaster, te plaatsen aan de centrale bank in Nicosia, spoelde hij zijn protest letterlijk door. Efstathiou pootte twee rijen toiletten die […]

De Cypriotische kunstenaar Andreas Efstathiou wil de strapatsen bij de banken die tot de financiële ondergang van het eiland geleid hebben, op een wel heel originele manier aankaarten. Door twintig toiletten, althans exemplaren in plaaster, te plaatsen aan de centrale bank in Nicosia, spoelde hij zijn protest letterlijk door.

Efstathiou pootte twee rijen toiletten die op grafzerken gelijken neer aan de poorten van de centrale bank in Nicosia. “Ik gebruik beeldende kunst om visueel protest te voeren”, klinkt het. “Protest tegen het kwaad dat berokkend is op Cyprus.”

De eilandstaat kreeg in maart een reddingsboei van 23 miljard euro toegeworpen. Cyprus zag zich daarvoor verplicht de op één na grootste bank, Laiki, op te doeken: de spaarders van die bank verliezen spaartegoeden boven 100.000 euro.

Ook bij de grootste bank, de Bank of Cyprus, worden de grootste spaarinlagen afgeroomd. Grote spaarders kunnen er tot 60 procent van hun kapitaal verliezen.

Belga Foto’s Reuters

Reacties

wpDiscuz