Te snel gekweekte ‘plofplanten’ verwelken meteen in huiskamer

Wie de lente in huis wil halen, past maar beter op voor zogenaamde ‘plofplanten’. Die zien er in de winkel prachtig uit, maar verwelken nagenoeg meteen omdat de kwekers ze te snel wil doen groeien met kunstmest en hormonen. Dat meldt Het Nieuwsblad. “De planten krijgen extra veel stikstof toegediend en worden in optimale temperatuur […]

Wie de lente in huis wil halen, past maar beter op voor zogenaamde ‘plofplanten’. Die zien er in de winkel prachtig uit, maar verwelken nagenoeg meteen omdat de kwekers ze te snel wil doen groeien met kunstmest en hormonen. Dat meldt Het Nieuwsblad.

“De planten krijgen extra veel stikstof toegediend en worden in optimale temperatuur en vochtigheid klaargestoomd om snel naar de winkel te kunnen. De plant is niet afgehard en heeft niet de tijd gehad om zich aan te passen aan andere omstandigheden. De economische realiteit geldt ook voor de plantenwereld. Er zijn zelfs planten waarvan de bladeren bijgeschilderd worden”, weet professor Danny Geelen van de vakgroep Plantaardige productie van de UGent.

‘Plofplant’

De Nederlanders gaven de te snel gekweekte planten de naam ‘plofplant’, naar de te snel vetgemeste plofkippen. Volgens Marc Vissers, onderzoeker in het Proefcentrum voor Sierteelt in Destelbergen, houdt vooral de periode aan het einde van de winter een risico in. “Dan doen de telers er vaak alles aan om hun productiehoeveelheden te halen. Dan kunnen er al eens groeihormonen aan te pas komen: die spuiten ze over de bladeren om ze snel groter te maken. En dan krijg je met rommel te maken”.

Volgens Vissers zijn spotgoedkope aanbiedingen sowieso erg verdacht. Hij stelt ook nog dat het vooral een Nederlands probleem is. Op de Belgische markt gaat het om een minderheid. Geelen stelt dat de klant in de winkel gewoon moet vragen onder welke omstandigheden de plant het best bloeit. Kruiden worden volgens hem best gewoon zelf gezaaid.

MCe Archieffoto

Reacties

wpDiscuz