Tomorrowland: clean festival of drugsfestijn? Events
Tomorrowland: clean festival of drugsfestijn?
Events

Tomorrowland: clean festival of drugsfestijn?

Drugs zouden de oorzaak zijn van het overlijden van een 26-jarige moeder uit Liverpool. Bovendien werd er een festivalganger onwel op het festivalterrein in Boom, hij werd in kritieke toestand opgenomen, maar zou zijn uitspattingen toch overleven.
De vraag of drugs en dance-muziek onlosmakelijk samenhangen, blijft nazinderen nu een krant van Concentra aankaart dat er een drugsdode gevallen is en een man in kritieke toestand werd opgenomen. Nochtans stierf de 26-jarige Kate Kavanagh uit Liverpool niet in Boom op het festivalterrein, maar in een Antwerpse hotelkamer. Het is zelfs niet zeker dat ze ooit tot op het festival geraakt is.

De man uit Cyprus die in kritieke toestand terecht kwam, zou 4-MA gebruikt te hebben, een gevaarlijk product dat als speed wordt verkocht. Hij zou schade aan lever en nieren overhouden aan zijn trip.

In een reactie benadrukte de organisatie van het festival dat er inderdaad een man onwel geworden is tijdens de nacht van zaterdag 28 juli op zondag 29 juli. De aanwezige hulpdiensten hebben hem echter onmiddellijk opgevangen en verzorgd, waarna hij met de spoeddiensten richting hospitaal vertrok. De organisatoren communiceren echter niet over de oorzaak van de onwelwording uit respect voor de privacy en laten alle speculaties over aan de eindredactie van de betreffende media. Tomorrowland hanteert een nul-tolerantie voor drugs, deelden de organisatoren nog mee, zoals uitvoerig staat omschreven in het reglement van het festival.

De urgentiearts van het ziekenhuis waar de man werd opgenomen wist Gazet Van Antwerpen te vertellen dat er in totaal 76 bezoekers van het festival werden behandeld, waarvan er slechts negen personen problemen hadden met drugs.

Toen we de politie van de zone Rupel hierover belden, kregen we woordvoerster Veronique Wegge aan de lijn:

Heeft de politie opvallend meer interventies rond drugs moeten doen op het festival?
Veronique Wegge: "We hebben zowel op het terrein als aan de inkom drugshonden ingezet. In totaal werden er 69 processen-verbaal opgesteld voor drugsgebruik, terwijl er 7 PV's waren voor het dealen van drugs. Als je bedenkt dat er over drie dagen 180.000 festivalgangers waren, valt dit aantal best mee."

De Dance-scene wordt wel eens geassocieerd met 'hardere' drugs dan de rock-scene. Merkten jullie dit aan de aard van de drugs die gevonden werden?
Veronique Wegge: "Onze diensten hebben zowel cannabis als cocaïne onderschept. Er werden niet opvallend meer harddrugs gevonden dan tijdens andere controle-acties."

Er wordt wel eens verteld dat het festivalterrein tijdens de week voor Tomorrowland opvallend meer wordt bezocht door individuen die er hun voorraad komen verstoppen om controles te ontsnappen. Klopt dit?
Veronique Wegge: "Wij hadden dergelijke geruchten ook al eerder gehoord. Het ganse terrein is voor het festival uitgekamd met drugshonden, dus als er wat was verstopt, hadden we zeker iets gevonden. Het enige dat we konden onderscheppen waren acht flessen champagne. Via Facebook hebben we de eigenaar ervan duidelijk gemaakt dat ze gevonden waren en ter beschikking stonden om opgehaald te worden, wat de man, na het voorleggen van een aankoopbewijs, ook gedaan heeft."

Uit onderzoek blijkt dat 3,6 procent van de bevolking wel eens onder invloed van drugs achter het stuur kruipt (bron: goforzero.be). In vergelijking met dit cijfer lijkt de omvang van het drugsgebruik op Tomorrowland nog behoorlijk mee te vallen! (KA)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties