Hoeveel geld verdien je als professioneel gamer?

Gigantisch veel geld

Lees het volledige artikel op onze gaming website 1337 Games.

De meesten beseffen het nog niet, maar eSports is tegenwoordig big business. Een professionele gamer verdient dan ook ontzettend goed zijn kost. Deze heren en dames hebben net zoals voetballers en tennissers zelfs lucratieve sponsorcontracten.

Met games zoals Fortnite, Counter Strike, League of Legends, Dota 2, Starcraft II, Hearthstone, Heroes of the Storm, Street Fighter, Tekken, Call of Duty, Rainbow Six Siege, Overwatch, Mortal Kombat en zelfs met FIFA kan je een aardige cent verdienen. Maar wat verdienen deze gamers nu exact? Wij zochten het uit.

Solo of teamgames

Indien je een teamgame speelt dan sta je meestal onder contract bij een sponsor en krijg je net zoals de modale werkmens een salaris. Afhankelijk van op welk continent je woont kan je loon ook nog verschillen. Een gemiddelde Amerikaanse teamgamer strijkt een loon van zo’n 105.000 dollar per jaar op. De gemiddelde Europeaan moet het met iets minder doen, maar mag nog steeds niet klagen met een gemiddeld jaarloon van 81.000 dollar. Zijn kunnen echter vaak nog heel wat extra euro’s en dollars binnenrijven door te streamen via Twitch of andere kanalen. Daarbij komen dan ook nog gigantische bonussen als ze sterk presteren op grote toernooien.

Indien je een sologame speelt, ben je natuurlijk heel afhankelijk van je prestaties en de bijhorende prijzenpotten. De beste in het spelen van een fighting-game zoals Mortal Kombat ging vorig jaar met 155.000 dollar naar huis. In FIFA 19 was de wereldkampioen 250.000 dollar rijker na het winnen van de FIFA eWorld Cup-toernooi

Een gemiddelde professionele gamer in een fighting-game verdient gemiddeld ‘slechts’ enkele duizenden dollars per jaar. Niet genoeg dus om volledig professioneel te gaan. Dat is slechts voor de enkelingen per game aan de top.

Best betaalde spelers

De beste betaalde eSports-speler op deze planeet is Johan “N0tail” Sundstein. Zijn inkomsten komen bijna enkel maar van Dota 2. Hij is 26 jaar, maar verdiende in zijn korte carrière al een duizelingwekkend bedrag van 6,8 miljoen dollar aan prijzengeld.

Opvallend: iedereen in de top 30 van beste betaalde gamers op deze planeet hebben al hun geld verdiend met Dota 2. Al deze toppers hebben in hun carrière al meerdere miljoenen verdiend. In vergelijking met het immens populaire Fortnite is Harrison Chang degene die al het meeste geld heeft verdiend. Hij haalde nog ‘maar’ een kleine 2 miljoen dollar binnen.

Welke games?

De shooter waarmee het meeste geld is te verdienen is niet al te verrassend Fortnite met een totale prijzenpot van 54 miljoen dollar per jaar. Dit was te verdienen in 2019 over zo’n 249 verschillende toernooien. De grootste prijzenpot was te behalen tijdens de Solo World Cup Finals.

Ook met Call of Duty (prijzenpot 6 miljoen dollar per jaar) op PlayStation 4 en Counter Strike (prijzenpot 11 miljoen dollar per jaar) en Overwatch op PC kan je behoorlijk wat geld verdienen.

Bij tactische teamgames zoals Dota 2, Starcraft II, League of Legends, etc. valt het meeste geld mee te verdienen, maar de concurrentie aan de top is hier moordend. Het grote geld is slechts voor enkele tientallen spelers per game. En of het om groot geld gaat, is een klein understatement. De totale prijzenpot voor de Dota 2 finales in Shanghai bijvoorbeeld was maar liefst 34,33 miljoen dollar.

Wil je weten wat Belgische gamers verdienen in eSports?

Er zijn ook heel wat professionele gamers in België. Nieuwsgierig naar hoeveel zij eigenlijk verdienen? Lees dan de rest van dit artikel op onze gaming website 1337 Games.

Reacties

wpDiscuz