Review: Anthem – Veel potentieel maar gebrek aan content

Hier zat meer in

Voor de volledige eindscore verwijzen we je even door naar onze gaming website 1337 Games.

Bioware heeft in de loop der jaren een hoop memorabele games uitgebracht. De Dragon Age en Mass Effect games zijn zeer geliefd bij miljoenen mensen. Hoewel het laatste deel in de Mass Effect serie een hoop kritiek kreeg, bleef men geloven in de talentvolle mensen bij Bioware. Anthem zag er ook veelbelovend uit toen deze voor het eerst werd getoond tijdens E3 2017. Is de game nu ook daadwerkelijk goed uit de verf gekomen?

The Heart of Rage

De game begint met een missie waarbij je als nieuwe freelancer The Heart of Rage binnengaat om een oude Shaper Relic te verwoesten. The Dominion, de bad guys in Anthem willen deze gebruiken om macht over The Anthem of Creation in handen te krijgen. Samen met Haluk en Faye en andere freelancers ga je The Heart of Rage dus binnen. Halverwege in de missie worden bijna alle freelancers gedood door een massieve Titan. Alleen jij, Faye en een gewonde Haluk overleven.

Na deze gebeurtenis verliezen de mensen hoop in de freelancers. Jij en je vrienden moeten ervoor zorgen dat de reputatie van de freelancers hersteld wordt. Dit doe je door allerlei missies en contracts te voltooien. Uiteindelijk is het doel om The Monitor, de leider van The Dominion te verslaan.

Verschillende missies

De missies in Anthem zijn grotendeels hetzelfde; sta vlakbij de objective waarbij er hordes van vijanden op je afkomen of breng een aantal fragmenten naar een bepaalde plek. Deze missies worden na loop van tijd erg repetitief. Tegen het einde van de game worden de missies iets beter, maar tot je echt de smaak te pakken hebt, is de game afgelopen.

Naast de normale missies zijn er ook Strongholds en Freeplay. Bij Freeplay kun je zelf de wereld van Anthem verkennen om World Events te voltooien en loot te verzamelen. Echter is er om de één of andere reden geen indicatie waar deze events plaatsvinden, dus je kunt een lange tijd rondvliegen zonder dat je deze tegenkomt. Wij hopen dat er in een toekomstige update iconen op de map komen zodat je weet waar je heen moet.

De Strongholds in Anthem zijn missies waar je vijanden en op het eind een baas moet verslaan. Deze zijn niet alleen te spelen, je zult moeten samenwerken met drie andere spelers. Dit is omdat de Strongholds een stuk uitdagender zijn dan reguliere missies. Hoewel de Strongholds tot de betere content van Anthem behoren, is het jammer dat er maar drie zijn. Na dezelfde drie strongholds talloze keren doorspeelt te hebben, heb je er na een tijdje ook weer genoeg van.

Loot en customization

Nog een punt waar Anthem tekortschiet zijn de loot en customization opties. Het is enorm cool om je Javelin aan te passen met verschillende kleuren en gear. Helaas zijn ook deze tot nu toe erg gelimiteerd. Je hebt namelijk één default armor set voor je Javelin en er is één te koop in de store. Daarnaast zijn er ook enkele individuele stukken armor te koop. In totaal kun je nu dus wisselen tussen ongeveer drie stuks armor. Veel van de Javelins die je tegenkomt lijken daarom op elkaar. Wij hadden veel meer opties verwacht van een game zoals deze. Hoe cool zou het bijvoorbeeld zijn om aan het einde van een missie of na het voltooien van een challenge een nieuwe stuk loot te verdienen.

De loot in Anthem is totdat je de main story hebt uitgespeeld en een hoge level hebt bereikt niet erg indrukwekkend. Je krijgt een hele lange tijd alleen maar Common, Uncommon en Rare items. Wij waren level 22 toen we onze eerste Epic kregen. Daarnaast zien bijna alle wapens hetzelfde uit, ook bij de Legendary en Masterwork items. Alleen de kleuren zijn vaak iets aangepast. Tot de recente loot update kon je ook Masterwork wapens krijgen met nutteloze wapen mods. Gelukkig heeft Bioware snel geluisterd en dit aangepast.

Vliegen en combat

Hoewel Anthem op enkele vlakken tegenvalt doet het veel dingen ook erg goed. Het vliegen met je Javelin voelt fantastisch aan. Je voelt je tijdens het spelen als een echte superheld. Deze game heeft één van de beste movement die we in een game gezien hebben. Er zijn ook kleine details die het vliegen leuker maken; zo voorkom je bijvoorbeeld dat je Javelin overhit raakt als je vlak boven water vliegt.

De combat in Anthem werkt erg goed en is één van de redenen dat je blijft spelen. Elke Javelin heeft een andere speelstijl en daarbij ook andere skills en een ultimate ability. De Interceptor is bijvoorbeeld razendsnel en gebruikt melee aanvallen om vijanden te verslaan. De Storm gebruikt meer magische aanvallen zoals bliksemstralen en vuurballen. Elke Javelin voelt uniek aan en alle vier zijn op hun eigen manier tof om te spelen.

Een punt waar Bioware duidelijk veel aandacht aan heeft besteed zijn de gezichtsanimaties van NPCs. Mass Effect Andromeda had op dit vlak veel kritiek gekregen, maar in Anthem heeft Bioware de reputatie hersteld. De emoties van de NPCs zijn op hun gezicht af te lezen, sommige zijn beter uitgewerkt dan anderen, maar over het algemeen zijn ze erg goed.

Je kunt veel zeggen over Anthem, maar over de graphics mag je zeker niet klagen. Anthem is één van de mooiste games die je kunt spelen. De omgevingen zijn mooi, de lichteffecten zien er goed uit en de animaties zijn vloeiend. Soms wil je tijdens een missie gewoon stilstaan om het uitzicht te bewonderen. De muziek is ook erg goed en past bij de constante actie die je tegenkomt.

Conclusie

Anthem is een game waar veel mensen naar uitkeken. De game doet het op veel vlakken zoals combat, movement en graphics uitstekend. Het grootste probleem van de game lijkt echter een gebrek aan content. Op dit moment zal je waarschijnlijk snel op Anthem uitgekeken zijn, maar wij verwachten dat Anthem stukken beter gaat worden in de toekomst. Bioware heeft met de updates na launch laten zien dat ze luisteren naar fan feedback. Hopelijk blijven ze een lange tijd komen met updates en gratis DLC zodat de potentie van Anthem waargemaakt wordt.

Reacties

wpDiscuz