Review: Injustice 2 – Lekker op de smoel kloppen van Batman en Superman

Een fenomenale fighting-game

In 2013 kwam NetherRealm Studios met Injustice: Gods Among Us, een vechtgame dat gebaseerd was op de succesvolle Mortal Kombat 9-formule, met onder andere een cinematic story en spectaculaire gameplay. In plaats van Ninja’s en Goden vocht je in Injustice met superhelden en schurken uit de DC-comics. De game werd toen zo goed ontvangen dat DC-Comics vrijwel na de release van de eerste game tot vandaag de dag, Injustice-gerelateerde comics uitbracht. De populariteit van de Injustice-wereld was met elke comic-uitgave enorm toegenomen. Nu zijn we vier jaar verder en is de hype rondom het vervolg Injustice 2 gigantisch. Is de hype waargemaakt? Of is Injustice 2 een tegenvaller?

Een grotere bedreiging dan Superman

Het verhaal van Injustice 2 speelt zich af na de gebeurtenissen van de eerste game. Superman die door The Joker in de val werd gelokt en vervolgens een dictator werd die meedogenloos handelde tegen alle soorten criminaliteit, zit nu in een speciaal voor hem gemaakte gevangenis. Vrede lijkt te zijn teruggekeerd. Maar helaas duurt dit niet lang want Superman is een Kryptonian, die als baby met de hulp van zijn echte moeder was ontsnapt aan de handen van Brainiac. Deze superintelligente superschurk heeft vervolgens jaren naar Superman gezocht om hem te vernietigen. In Injustice 2 heeft hij hem gevonden op onze planeet.

In het verhaal zien we hoe verschillende helden reageren op de komst van Brainiac. Het verhaal wordt heel goed gepresenteerd. Vooral de gezichtsanimaties zijn ronduit indrukwekkend. We zien aan het begin bijvoorbeeld een emotionele scène met Supergirl. Zonder dat ze al te veel zegt, kan je al veel opmaken door alleen de gezichtsuitdrukkingen. De cinematic scenes zijn indrukwekkend en  voice-actors leveren uitstekend werk. De Superman of Batman van de DC-films zouden U zeggen tegen de versies uit Injustice 2.

Kies je eigen vechter in het verhaal

Het verhaal zal in normaal-moeilijkheidsgraad ongeveer zes uur innemen om te voltooien. Het is niet kort vooral voor een vechtgame, maar mocht wat ons betreft ietsje langer zijn. Wat nieuw is, is dat je nu bij sommige hoofdstukken kan kiezen met wie je wil spelen. Als je bijvoorbeeld kiest om een specifiek hoofdstuk met green Arrow te spelen kan je later dat hoofdstuk opnieuw spelen maar dan met Black Canary. Dit voegt wel degelijk wat toe aan de replayvalue van de story mode.

Makkelijk in te stappen, moeilijk te beheersen

De gameplay van Injustice 2 voelt heel goed en vertrouwelijk aan. Spelers van Injustice: Gods Among Us of Mortal Kombat zullen zich meteen thuis voelen. De simpele moves zien er per karakter heel uniek en indrukwekkend uit je zal al heel snel het gevoel krijgen dat je met een echte power house speelt.

Elk karakter heeft special moves en standaard aanvallen die je kan combineren voor een wrede combo. Het beheersen van deze combo’s, is waar je veel tijd in zal moeten steken. Wanneer je eenmaal een karakter beheerst, zal je ongekende voldoening krijgen vooral als je domineert in een player versus player wedstrijd.

Wel degelijk diepgaande gameplay-elementen

In Injustice 2 heeft ieder personage zijn eigen unieke moves en speciale aanvallen. Onder in het scherm wordt een balk getoond die in vieren is gedeeld. Deze balk kan je gebruiken voor stevigere speciale aanvallen, ontsnappen uit een combo of als je vier balken vol zijn, kan je een superaanval ontkennen. Deze zijn zoals wij gewend zijn van NetherRealm spectaculair en nogal over de top. Zo stuurt Superman je met één klap in de wolken. Scarecrow neemt je mee naar een nachtmerrie waar hij een reus wordt en je ter pletter slaat, enz.. Dit zijn hele vette moves die op alle vlakken beter zijn dan deze uit de eerste Injustice-game.

Wat je ook kan doen en exclusief wordt gebruikt door de Injustice-games, is een clash starten. Je kan één keer per gevecht een clash starten. Dit doe je door je verzamelde meter in te zetten tegen de meter van je tegenstander. Als jij wint als aanvaller doe je meer schade, als verdediger kan je profiteren door bijvoorbeeld 25% van je HP terug te krijgen. Dit zorgt voor spannende en vooral tactische momenten waarmee je bijvoorbeeld kan terugkeren bij een hopeloos gevecht.

Wat vooral door ons gewaardeerd wordt is de toevoeging van het rollen tijdens een gevecht. In Injustice 1 had je vaak online te maken met spammers die alleen maar projectielen schoten van afstand zodat jij niet in de buurt kon komen. In Injustice 2 kan je dit counteren door snel een koprol te maken die wel één meterbalk kost. Zo kom je heel snel dicht bij je tegenstander en kan je beginnen aan je close combat-combo. Met een simpele toevoeging van de koprol zijn spammers verleden tijd.

Unieke karakters

Injustice 2 kent oude gezichten alsmede veel nieuwe gezichten. Oude bekende zoals Harley Quinn, Bane en Green Lantern zijn terug. Wat wel jammer is, is het feit dat er wel veel vechters van de eerste game afwezig zijn. Zo heb je geen Lex Luthor, Solomon Grundy, Batgirl en misschien wel de opvallendste Deathstroke. NetherRealm heeft wel aangegeven dat oude karakters mogelijk kunnen terugkeren als DLC, maar het was beter geweest als de oude karakters compleet waren. Gelukkig zijn de nieuwe personages bijna allemaal tof. Onze favorieten zijn Supergirl, Cheetah en Scarecrow.

Graphics en geluid

De graphics van deze game zijn ronduit prachtig. De karakters springen in het oog, maar ook de verschillende omgevingen uit de maps zijn oogverblindend. Elke map ziet er anders en gedetailleerd uit. Een enorm grote stap vooruit vergeleken met de eerste Injustice-game. Tevens is het geluid subliem. Als je beschikt over een stereo-systeem, merk je enorm veel verschil. De impact van de klappen van bijvoorbeeld Superman hoor je daadwerkelijk schade aanrichten.

Gear systeem

Geheel nieuwe in Injustice 2 is het gear systeem. Je wordt in de game in verschillende modi beloond met lootchests, die in de game Mother Boxes worden genoemd. Deze zijn ingedeeld in Bronze, Silver, Gold en Platinum. Hoe waardevoller de chest, hoe groter de kans op zeldzame gear. Deze gear kan je vervolgens aantrekken voor niet enkel betere looks, maar ook stats en aanvallen. Je kan bijvoorbeeld een volle tank-Batman maken die veel klappen kan ontvangen. Je gear is dan armored en zo beschik je over meer defensieve aanvallen. De keuzes zijn gigantisch en misschien wel de beste toevoeging van de game. Je kan per karakter vijf loadouts instellen. Loot dat je niet gebruikt kan je recyclen om weer te gebruiken voor nieuwe Mother Boxes. Het bouwen van onze eigen unieke superhelden voelt als een droom die werkelijkheid is geworden.

Wat ook belangrijk is om te vermelden, is dat deze Mother Boxes helemaal niet verbonden zijn aan microtransacties. Alle Mother Boxes moet je echt in-game verdienen met bloed, zweet en tranen. Het enige wat jammer is aan het gear-systeem is dat er ergens geen overzicht is van alle mogelijke vrij te spelen gear-sets.

Balans

Gear verzamelen is leuk en aardig, maar de meeste mensen zullen zich meteen afvragen of dit negatief zal uitpakken voor het balans terwijl je online speelt. Als je in Injustice 2 online ranked wedstrijden speelt, zijn gear stats gelukkig helemaal uitgeschakeld. Jouw karakter is nog steeds jouw eigen gemaakte personage, maar je gear wordt dan alleen cosmetisch meegenomen. Speel je unranked, dan kan je ervoor kiezen om gear stats mee te nemen zodat je los kan gaan met bijvoorbeeld jouw overpowerde Catwoman.

The Multiverse

De gear in Injustice 2 is eigenlijk vooral gemaakt met The Multiverse in het achterhoofd. Deze offline-modus is een verbeterde versie van The Living Towers uit Mortal Kombat X. Batman’s super geavanceerde computer kan verschillende dimensies scannen voor mogelijke gevaar. Vervolgens kan jij instappen om alles recht te zetten. Elke drie uur worden de challenges vervangen met nieuwe. Waar je in Mortal Kombat X maar drie towers had waaruit je kon kiezen, kan je in Injustice 2 elke drie uur kiezen uit ongeveer 30 uitdagingen. Elke Multiverse-missie geeft je weer andere beloningen waaronder sommige epische stukjes gear. Wij waren al heel snel verslaafd aan de Multiverse puur en alleen omdat we elke drie uur nieuwe stukjes gear op het oog hadden.

De uitdagingen zijn overigens voorzien van klein stukje lore omdat je te maken hebt met verschillende dimensies uit de DC-universum. NetherRealm heeft een samenwerking met verschillende DC-schrijvers en belangrijker een gigantische verzameling van DC-comics uit de laatste 100+ jaar die ze kunnen gebruiken voor The Multiverse. Zo voelen deze gevechten niet puur aan als een ongeïnspireerde opdracht maar meer als een verhalende side-quest. Zo hebben we bijvoorbeeld een Multiverse-planeet gehad waarbij we de schurk Darkseid speelden en eerst de bondgenoten van Superman moesten verslaan om vervolgens een baasgevecht te kunnen doen tegen Superman zelf. Slaag je erin om deze uitdaging succesvol te voltooien, dan wordt je beloond met episch stukje gear voor Darkseid.

Online

Online is de game vrijwel hetzelfde als Mortal Kombat X. De modi zijn hetzelfde gebleven. Zo heb je standaard wedstrijden die ingedeeld zijn in ranked, unranked en gevechten tegen vrienden. Daarnaast heb je ook rooms waar je bijvoorbeeld mee kan doen met King of the Hill wedstrijden, Dit houdt in dat je speelt zolang je wint. De verliezer maakt plaats voor de eerstvolgende in de room. Waar we vooral over te spreken zijn, is de verbeterde netcode die is doorgevoerd. We zijn geen lag of disconnects tegengekomen. In vorige games van NetherRealm was dit nogal een probleem.

Benieuwd naar de eindscore? Deze kan je op onze gaming website 1337 Games zien

Conclusie

Injustice 2 is de superhelden-game die we altijd al hadden willen hebben. Er is gigantisch veel content in de game gestopt. Het uitspelen van het verhaal, dat alleen al beter is dan de huidige DC-films, is maar het begin. Het verzamelen van gear en bouwen van jouw unieke vechters is enorm vermakelijk en verslavend. De gameplay is vloeiend en spectaculair. Zowel beginners als ervaren spelers kunnen volledig genieten van deze game. Speel je niet online, dan kan je in de offline Multiverse duiken voor verschillende uitdagingen en beloningen. Online loopt de game vloeiender dan eerdere NetherRealm games. Kortom dit is een meesterwerk van ontwikkelaar NetherRealm en een must-have voor iedere superhero-fan.

Reacties

wpDiscuz