Review: ROG Ally PC gaming handheld – Is dit een Steam Deck Killer? games
Review: ROG Ally PC gaming handheld – Is dit een Steam Deck Killer?
games

Review: ROG Ally PC gaming handheld – Is dit een Steam Deck Killer?

De volledige eindscore en de plus en minpunten van de ROG Ally kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Handhelds worden weer populair met de komst van krachtigere mobile chips. De Steam Deck is hier een goed voorbeeld van, een handheld waar je zware games zoals Elden Ring of God of War kan spelen on the go. De Steam Deck heeft echter beperkingen. Zonder het apparaat te tweaken, kan je er alleen games die op Steam staan op spelen. Asus gaat nu de concurrentie aan met de Steam Deck door een eigen handheld uit te brengen genaamd ROG Ally. Deze kan wel alle PC-games draaien en heeft nog meer verbeteringen ten opzichte van de handheld van Valve. Of de ROG Ally de moeite waard is, lees je in deze review.

Twee uitvoeringen

Asus komt met twee versies van de ROG Ally, beide hebben een custom APU van fabrikant AMD. De Z1 Extreme versie heeft tot 8.6 Teraflops aan rekenkracht. Dat komt behoorlijk in de buurt van de PlayStation 5. Dit model met een SSD van 512GB heeft in de Benelux een prijskaartje van €799.In Amerika heeft de Z1 Extreme versie van de ROG Ally een prijs van $699, wat flink goedkoper is dan hier. Dat is hier omgerekend 640 euro. In Europa betaal je dus 160 euro meer voor hetzelfde apparaat.

Later in de zomer komt er ook een standaard Z1-versie uit. Deze heeft 2.8 Teraflops aan rekenkracht en is meer gemaakt voor mensen die veel indiegames spelen of high end games op medium settings meer dan voldoende vinden. De standaard Z1 ROG Ally heeft in Europa nog geen prijs, maar in de VS zal het $599 kosten.

Review: ROG Ally PC gaming handheld – Is dit een Steam Deck Killer?

Strak design

ROG heeft veel ervaring met het maken van hardware, want ieder jaar worden meerdere gaming laptops uitgebracht met vaak unieke hardware-eigenschappen. Die know how heeft Asus meegenomen naar de ROG Ally. Het apparaat steekt goed in elkaar, het geheel weegt maar 608 gram. Je kan duidelijk zien dat over alles is nagedacht. Zo hebben de knoppen een Xbox-layout en zijn deze een beetje hoog geplaatst zodat je niet veel hoeft te bewegen met je duim. Hierdoor krijg je minder vermoeide handen. Daarnaast heeft Asus de zijkanten een beetje curved gemaakt en is de achterkant voorzien van mini texturen voor een betere grip. De thumbsticks voelen goed aan zoals de standaard Xbox Series-controller en ook hier zijn er mini texturen zodat je duim meer precisie krijgt bijvoorbeeld tijdens het richten in een shooter. Om de tumbsticks heen heeft ROG, coole RGB-verlichting geplaatst.

De face buttons hebben een heerlijke klik, bijna mechanisch en geven goed feedback. De D-Pad viel tegen, deze is gemaakt uit één geheel en aangezien het best klein is, ontbreekt de precisie. Als je hiermee een vechtgame gaat spelen waar je heel nauwkeurig een combo moet uitvoeren, dan is zo’n combo lastiger uit te voeren op de ROG Ally dan op een standaard Xbox-controller. De triggers en bumpers zijn lekker groot, snappy en geven goed feedback. Aan de achterkant zijn er verder twee programmeerbare back buttons te vinden, iets wat Pro-controllers vaak hebben. Deze twee knoppen zijn goed gepositioneerd maar voelen iets minder premium aan dan de face buttons.

De Rog Ally heeft verder vier knoppen naast het scherm. Twee hiervan spreken voor zich namelijk de View en Options-knoppen van de Xbox-controller. De overige twee zijn ROG Ally uniek. Aan de rechterkant is er een snelstart knop te vinden. Deze opent de ROG Armory Crate SE-applicatie waar al je geïnstalleerde games in een overzicht worden weergegeven. Zo kan je snel je favoriete game opstarten in plaats van zelf te zoeken in Windows 11. Aan de linkerkant is er een extra knop voor handige performance en weergave instellingen. Je kan hiermee heel snel een performance modi, de ververssnelheid, resolutie van het scherm, RGB-verlichting, performance monitoring en meer aanpassen. De speakers van de ROG Ally zijn behoorlijk krachtig zoals we gewend zijn van ROG gaming laptops met helderheid en veel base.

Review: ROG Ally PC gaming handheld – Is dit een Steam Deck Killer?

Alle aansluitingen aan de bovenkant

Iets wat we graag anders hadden gezien op de ROG Ally is de positie van aansluitingen. Deze zijn allemaal aan de bovenkant geplaatst. Daar is een power connector, een aansluiting voor een externe GPU waarover later meer, een MicroSD-kaaartslot voor meer geheugen, de volumeknoppen en een power button te vinden. Laatstgenoemde werkt tevens als een fingerprint sensor. Aan de onderkant van de ROG Ally is er niets te vinden. Wij hadden dit graag andersom gezien, want dit design zorgt ervoor dat wanneer je speelt met de power cable aangesloten, de kabel steeds in de weg zit tijdens het gamen. Aan de onderkant zoals bij de Nintendo Switch was prettiger geweest.

Review: ROG Ally PC gaming handheld – Is dit een Steam Deck Killer?

Windows 11 heeft voor, maar ook nadelen

De ROG Ally komt met Windows 11 voorgeïnstalleerd. Dit is Windows 11 zoals je dat kent van een Desktop PC of laptop. Het voordeel van Windows 11 is dat je letterlijk alles wat je op je gaming PC kan spelen, ook hier kan spelen. De Steam Deck werkt out of the box enkel met Steam. De ROG Ally kan overweg met alle launchers en dus kan je veel meer games op dit apparaat installeren dan bij de Steam Deck. Denk aan de EPIC Launcher, Battle.net, Microsoft Store, Ubisoft+ en de Riot Launcher. Aangezien je de games start van de officiële launcher, installeer je ook officiële anti-cheat software, wat niet werkt op de Steam Deck. Daarom zijn veel competitieve games zoals Halo Infinite, Valorant en Call of Duty, niet speelbaar op de Steam Deck. Op de ROG Ally kan je al deze games zonder problemen installeren en spelen zoals je dat eigenlijk doet op een gaming PC. Tevens krijg je bij aanschaf van de ROG Ally een gratis code voor drie maanden Xbox Game Pass Ultimate, zodat je direct toegang krijgt tot honderden games.

Een nadeel van Windows II op de ROG Ally is de user experience. Wanneer je dit apparaat opstart krijg je een Windows login scherm, daarna komt je bureaublad tevoorschijn en draaien er allerlei achtergrondprocessen en bloatware. Veel van deze zijn totaal onnodig op een gaming device zoals Onedrive, Office en Microsoft Teams. De ROG Ally voelt daardoor meer aan als een PC dan een dedicated gaming device. Windows besturen met touch controls is ook niet echt prettig. Soms komt het voor dat een game vastloopt. Taakbeheer opstarten met touch controls is behoorlijk frustrerend.

Review: ROG Ally PC gaming handheld – Is dit een Steam Deck Killer?

Full HD 120Hz scherm

De ROG Ally is uitgerust met een 7 inch 1080p IPS-scherm. De Steam Deck heeft een maximale resolutie van 800P en de Nintendo Switch heeft een 720p-scherm. Op de ROG Ally krijg je dus veel meer details te zien door de hogere resolutie. Het scherm heeft 500 nits helderheid, waardoor het geschikt is voor gamen in de zon. De ververssnelheid is 120Hz waardoor je er vloeiend op kan gamen. De kleurweergave is goed aangezien het een IPS-display is, maar het heeft niet dat wow-effect van een OLED-scherm zoals op de Nintendo Switch OLED-model. Als Asus in de toekomst komt met een nieuw model van de ROG Ally, dan hopen we op een model met OLED-scherm. Ook de bezels hadden van ons smaller gekund voor een nog betere uitstraling. Wat betreft IPS-panelen is dit een uitstekende keuze en vergeleken met de Steam Deck is hier sprake van een grote upgrade.

Review: ROG Ally PC gaming handheld – Is dit een Steam Deck Killer?

Niet alleen een handheld

Tot nu toe hebben we de ROG Ally alleen genoemd als handheld apparaat, maar meer is mogelijk. Zo komt Asus met een Dock waar je de ROG Ally op kan plaatsen, een HDMI-kabel kan aansluiten voor een tv-weergave. Net als de Nintendo Switch, kan je dan gamen op een tv. Een draadloze controller kan je dan verbinden via bluetooth.

Het is ook mogelijk om de ROG Ally om te toveren tot een volwaardige PC, want er staat toch Windows 11 erop. Een muis en toetsenbord kan je aansluiten op de USB-poorten van de dock of draadloos via bluetooth voor een desktop modus. Zo kan je ook games spelen die gemaakt zijn voor een muis zoals MOBA’s en strategiegames.

Nog meer rekenkracht aansluiten op de ROG Ally is ook mogelijk via een externe GPU. Asus heeft voor enkele laptops namelijk een speciale aansluiting gemaakt waar je plug and play een externe Asus GPU kan verbinden. De ROG Ally heeft deze verbinding ook. Externe GPU’s van Asus zijn los te koop maar wel extreem duur. Een RTX 4080 mobile externe GPU kost momenteel €2000. Dat is op dit moment niet echt aantrekkelijk, maar de optie is er in ieder geval om je ROG Ally in de toekomst naar een hoger niveau te tillen.

Review: ROG Ally PC gaming handheld – Is dit een Steam Deck Killer?

Performance

Zonder externe GPU is de ROG Ally prima in staat om alle moderne games te draaien. Velen zullen de 120Hz niet halen, maar alle high end games draaien met enkele tweaks op een prima 60FPS. Zo hebben we Diablo IV, Overwatch 2 en Forza Horizon 5 gespeeld op 60 FPS op high settings. Met AMD FSR-technologie kan je de framerate opschroeven zonder veel grafische pracht in te leveren. Diablo IV draaide buitengewoon goed op de ROG Ally en de Prestatie-modus was meer dan voldoende. De ROG Ally heeft een Turbo modus waar de Z1 Extreme-chip het maximale levert, je krijgt hier de beste prestaties, maar wel ten koste van de batterijduur.

Als je speelt met de powerkabel aangesloten, dan kan je op de ROG Ally gamen waarbij de volle 8.6 Teraflops aan rekenkracht wordt gebruikt. De twee ingebouwde ventilatoren beginnen dan te blazen, maar gelukkig niet heel storend. Het geluid is veel minder dan bij de Steam Deck en meer vergelijkbaar met het geluid van de fans van de Nintendo Switch. Aan de binnenkant kan het behoorlijk heet worden tot 90 graden Celcius, maar de hitte is niet voelbaar aan je handen. De hitte is alleen te voelen als je met je handen bij de ventilatie gaat zitten. Op het gebied van thermals en geluidsproductie, heeft Asus geweldig werk geleverd.

Review: ROG Ally PC gaming handheld – Is dit een Steam Deck Killer?

Batterijduur

Met alle rekenkracht en hitte moet je niet veel verwachten van de batterij. De ROG Ally is uitgerust met een 40 watt batterij. Wat je hier krijgt wat betreft batterijduur hangt heel erg af van de game die je speelt, de instellingen van het scherm en op welke modus de ROG Ally staat. Op de low wattage modus kan je prima enkele games spelen zoals Dead Cells, Hearthstone en de vechtgame JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R. Deze games draaiden in onze tests prima op maar 8w en dan gaat je batterij 2,5 uur mee. Verlaag je de resolutie naar 720p, de helderheid en de ververssnelheid, dan haal je de 3 uur wel.

Speel je high end games, zoals Forza Horizon 5, Diablo IV, Overwatch 2 en Cyberpunk 2077, dan is 8w zeker niet voldoende. Dan moet je de ROG Ally gebruiken in de Prestatie of Turbo-modus. Ook hier kan je met tweaks enkele minuten batterijduur winnen, maar als je geen instellingen wijzigt en speelt op max settings, dan gaat de ROG Ally bij een high end game, iets meer dan een uurtje mee.

Conclusie

De ROG Ally is een geweldige handheld want het draait alle high end games op hoge settings. Alle games van alle PC launchers zijn op dit apparaat te installeren. De ROG Ally ligt goed in de hand en de knoppen zijn op de D-pad en back buttons na heel snappy en tactile. Het scherm is jammer genoeg niet OLED, maar wat betreft IPS display’s, is dit één van de beste van dit moment. Het apparaat kan net als de Nintendo Switch ook op meerdere manieren gebruikt worden en er is een optie om een externe GPU te verbinden voor nog meer rekenkracht. De prijs is voor ons Europeanen is een beetje aan de hoge kant, vooral vergeleken met de prijzen in Amerika. De batterijduur is verder iets waar je veel tweaks moet doen wil je lang op één lading gamen. Desalniettemin is dit een hele goede eerste handheld PC van Asus ROG.

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties