Review: The Surge

Een waardige concurrent voor de Dark Souls-game?

Je kent ontwikkelaar Deck13 misschien van Lords of the Fallen die ze uitbrachten in 2014. Deck13 stak het toen niet onder stoelen of banken dat hun games zwaar geïnspireerd zijn door de legendarische Souls game series. Met hun nieuwste game, The Surge, is dat niet anders. De Duitse gameontwikkelaar beschrijft de game als “rise of the robots” en als een Dark Souls-style super-challenging third-person melee combat game. Een hele boterham maar is dat nu wel het geval?

Google zal ons redden

The Surge speelt zich af in een postapocalyptische toekomst. De mensheid heeft Moeder Aarde ontdaan van bijna al haar grondstoffen en haar groen. Gelukkig is er Creo. Een Google-achtig bedrijf dat de wereld wil redden en het lijkt er op dat het daar in slaagt. Creo lanceert raketten die de atmosfeer van onze planeet moeten redden waardoor de aarde weer leefbaar moet worden. Creo heeft ook exo-suits ontwikkeld die er voor zorgen dat iedereen zwaar werk kan verrichten in dienst van het bedrijf zodat iedereen zijn steentje kan bijdragen aan het herstel van de planeet. Klinkt nogal utopisch he?

Jouw personage is Warren. Een jongeman die voor het eerst gaat werken bij Creo. Je komt met de metro aan in het hoofdkwartier van Creo en meld je aan om een exo-suit te krijgen zodat je aan de slag kan. Wanneer je dat doet, bevindt Warren zich plotseling in een geautomatiseerde operatieruimte. Daar wordt het exo-skelet op een nogal werknemeronvriendelijke manier aan Warrens lichaam bevestigd. Hierna ontwaak je midden in een woestenij waar ooit het hoofdkwartier van Creo moet geweest zijn. Wat er precies is gebeurd, is aan jou om te ontrafelen maar het landschap is bezaait met gevaarlijke drones en lijken in exo-suits die je zonder waarschuwing meteen aanvallen.

De setting is niet bepaald bijster origineel, maar het mysterieaspect konden we zeker wel appreciëren. Één puntje van kritiek; het is jammer dat een RPG als The Surge geen character customisation heeft. Niet dat iedere RPG dit sowieso zou moeten hebben, maar Warren ziet er gewoon ongelooflijk ‘standaard’ uit. Warrens personage zou naar onze mening wat meer diepgang gehad hebben, moest hij een wat meer specifiek uitzicht gehad hebben. Gelukkig stoorde het ook nooit echt.

Robotridder

Je moet je nu een weg gaan banen doorheen de ruïnes van de fabrieken van Creo gewapend met een exosuit en een gigantisch stuk gereedschap dat vanaf nu zal fungeren als jouw zwaard. De game bestaat uit verschillende level stages. De één al wat groter dan de ander en naarmate je vordert des te lastiger worden je vijanden en de boss fights en daar zijn er een aantal van in The Surge. Voor de geïnteresseerden zal er onderaan de review een video staan waarin we één van de eerste bosses bevechten. The Surge heeft trouwens geen instelbare moeilijkheidsgraad dus je maakt het alleen maar makkelijker voor jezelf als je je wapens upgradet. Hoe dan ook je zal regelmatig sterven net als in de Souls games.

De game bevat ook niet echt een level-up-systeem dat werkt met experience points. In The Surge word je beloont met tech scraps voor het doden van vijanden. Met deze tech scraps kan je jouw wapens of armor verbeteren of de energiewaarde van je power core verhogen (a.k.a. levelen). Verder kan je uitsluitend aan nieuwe wapens of verbeterde armor komen door vijanden te doden en dat is wel een zeer goed uitgewerkte feature in The Surge.

Eerst en vooral moeten we zeggen dat de combat in The Surge fantastisch speelt. De gevechten zijn dynamisch, uitdagend en bruut en elk wapen heeft een ander gevechtsritme wat de combat ook nog eens divers maakt en je de kans geeft om je eigen favoriete stijl te ontwikkelen. Nu, zoals we al zeiden, is de manier waarop je wapens en armor kan verkrijgen in de game zeer goed uitgewerkt.

Wanneer je namelijk een vijand te lijf gaat in The Surge, kan je verschillende onderdelen van zijn lichaam als doelwit nemen. Wanneer je er dan in slaagt om een finishing move uit te voeren, zal Warren op gracieuze wijze dat specifieke lichaamsdeel van jouw vijand verwijderen. Indien je geïnteresseerd bent in het wapen dat jouw vijand vasthoudt dan is het verstandig om die arm te targetten waarmee hij het wapen draagt. Zou je graag een nieuw beenpantser maken dan hak je best het been af van een vijand zodat je de items kan salvagen die je hiervoor kan gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je goed gaat nadenken over hoe je een bepaalde vijand gaat aanvallen daarnaast zijn het merendeel van de vijanden in The Surge vrij taai wat de combat vaak nog spannender maakt.

Conclusie

The Surge is een goede en een leuke game. Is The Surge net zo goed als een Souls game? Dat dan weer niet. Deck13 heeft een game gemaakt met fantastische gameplay, niet zo fantastische graphics en een niet zo ongelooflijk sterk verhaal. Maar omdat het hele verhaal wel een groot mysterie is, blijf je toch spelen.

Wat The Surge wel mist is een soort quest menu dat je vertelt waar je nu bijvoorbeeld naar opzoek moet want af en toe moet je behoorlijk lang doelloos rondlopen om dan per ongeluk de juiste deur te vinden waarachter het vervolg van het verhaal ligt verscholen. Ben jij een gamer die van uitdagende RPG’s houdt dan raden we je zeker aan om The Surge te spelen want je zal er zeker veel plezier aan beleven. Alleen is de volle mep onmiddellijk betalen het enkel waard als je echt een grote fan bent van het genre. Voor anderen raden we aan om nog even te wachten.

Benieuwd naar de eindscore van deze game? Die kan je vinden op onze gaming site 1337 Games

Zoals eerder gezegd; onze gameplaybeelden.

Reacties

Sorteer op:   nieuw | oud | votes
Tim

“In The Surge wordt je beloont met tech scraps” -> “In The Surge word je beloond met tech scraps”

wpDiscuz