8K tv’s worden eindelijk betaalbaar, maar is het nu ook de moeite?

Ze zijn niet meer peperduur

in 2018 zagen 8K tv’s voor het eerst het levenslicht. Echter waren deze niet echt betaalbaar voor de gemiddelde mens. Toestellen tussen 10 en 20.000 euro waren redelijk normaal en is dus geen spek voor de meeste geïnteresseerden hun bek. Dat is nu toch al wel wat anders sinds enkele maanden.

8K is nu wel betaalbaar, maar is het ook de moeite?

De ‘K’ in 4K en 8K staat voor het aantal horizontale beeldpunten dat een tv op het scherm kan weergeven. Zo heeft een 4K toestel er zo’n 3.840 terwijl een 8K tv, je raadt het al, het dubbel heeft, zo’n 7.680 beeldpunten.

Wanneer je de horizontale en verticale beeldpunten op zou tellen is een 8K tv eigenlijk vier keer scherper dan zijn 4K tegenhanger. De grote vraag is natuurlijk of dat verschil ook daadwerkelijk zichtbaar is voor het menselijke oog? En dat is zeker wel het geval.

Op grote schermen van 55, 65 of 75 inch is het beeld gewoon nog beter en scherper dan bij 4K. Om natuurlijk optimaal te genieten van deze verhoogde kwaliteit heb je ook content nodig in deze resolutie.

En daar knelt het schoentje momenteel nog, streaming services zoals Netflix bieden nog geen 8K series of films aan. Ook games worden nog niet echt gespeeld in 8K. Al gaat dat in de komende tijd ongetwijfeld nog veranderen net zoals 4K nog iets uitzonderlijk was enkele jaren terug.

Een 8K televisie nu kopen is dus een betere aankoop dan een 4K tv qua kwaliteit, maar het betere beeld en voordelen kunnen helaas nog niet optimaal gebruikt worden. Je hebt sowieso wel een schitterende televisie die behoorlijk ‘futureproof’ is. Of de hogere prijs het waard is, moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken.

Welke ‘goedkopere’ 8K tv’s zijn er hoeveel kosten ze?

Samsung – 8K TV

Vooral Samsung doet hun uiterste best om hun 8K tv’s betaalbaar te houden en zijn het laatste jaar dan ook flink in prijs gezakt. Met hun 55 inch versies slaan ze er zelfs in om de kostprijs lager dan 2.000 euro te houden.

Meer info en de Samsung 8K tv kan je hier kopen.

LG – 8K tv

LG is gekend voor hun grote kwaliteit in televisies en zijn vooral bij gamers zeer geliefd. Ook zij hebben al een 8K televisie op de markt. Zij kiezen er vooral voor om hun 75 inch versie te promoten. Hoe groter het scherm, hoe meer er wordt geprofiteerd van de 8K immers.

Door het grotere scherm is het iets duurder als bovenstaande Samsung, maar prijs/kwaliteit sowieso nog steeds een goede koop.

Meer info en de LG 8K tv kan je hier kopen.

Sony –  8K tv

Ook bij Sony zijn ze natuurlijk al op de 8K-trein gesprongen. Van hun Bravia tv is er ook al een waanzinnige 8K versie. Sony is kwaliteit, maar vaak ook wat duurder. Aangezien zij vooral hun 75 inch versie promoten, moet je bij deze televisie wel iets dieper in je buidel tasten.

Meer info en Sony Bravia 8K tv kan je hier kopen.

Toch maar een goedkopere 4K tv?

Indien je nu nog geen zin hebt in de stap naar 8K, maar je nog met je oude HD tv zit opgescheept, is een 4K tv natuurlijk altijd een goede keuze. Dat hoeft overigens niet duur te zijn, dat kan zelfs voor een behoorlijk scherpe prijs.

Een interessant overzicht met goedkope 4K tv’s vind je hier.

Reacties

wpDiscuz