Koken met whisky LIFESTYLE
Koken met whisky
LIFESTYLE

Koken met whisky

Geen mannelijkere drank dan whisky. Het heeft zelfs iets seksueel aantrekkelijk. Nu hoef je het zelfs niet meer te drinken maar kan je er ook me koken. Niet zomaar met elke whisky natuurlijk en niet zomaar een scheutje erbij doen bij elk gerecht. Hier toch enkel tips voor de durvers. Whisky versterkt de smaak van een gerecht. Gebruik de verschillende smaken van de whisky en toets die aan het hoofdingrediënt van een gerecht. Glenfiddich bijvoorbeeld, heeft een perensmaak in zich. Door een beetje toe te voegen aan een Poire Belle Hélène, versterk je de smaak van de peer. Andere distillaten (zoals cognac, jenever, gin) hebben steeds hetzelfde smaakpallet terwijl whisky door bijvoorbeeld vatrijping verschillende smaakexplosies kan veroorzaken: fruitig, droog, zoet, gezouten of rokerig.

Met dezevier basissoorten kom je al heel ver: 1. Peaty of gerookt zoals Bowmore 2. Zacht fruitig zoals een Ierse Greenore 3. Sherrykarakter zoals een Glendronach 4. Bourbonkarakter zoals een Jack Daniels. Pin je niet vast op de namen, vraag gewoon naar een type whisky bij een goede slijter.

Wees niet te enthousiast en houd vooral de hoeveelheid whisky in de gaten. Een extra scheutje whisky kan het gerecht verpesten. Het is handig zowel de smaken van de ingrediënten van je gerecht als die van de whisky te kennen, zodat je de juiste whisky gebruikt bij de juiste ingrediënten. Nog een laatste tip : Proeven, proeven en nog eens proeven. En experimenteren. Je kunt met whisky soms volledige andere smaken tevoorschijn toveren in een gerecht. Veel genot van al je probeersels. (JD)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties