Kom je niet aan sparen toe? Probeer dan eens de 80/20 regel of 'betaal-jezelf-eerst-regel' LIFESTYLE
Kom je niet aan sparen toe? Probeer dan eens de 80/20 regel of 'betaal-jezelf-eerst-regel'
LIFESTYLE

Kom je niet aan sparen toe? Probeer dan eens de 80/20 regel of 'betaal-jezelf-eerst-regel'

Als het vasthouden aan je maandelijkse budget als een strijd voelt, laat ons je dan een beetje geruststellen… Je bent niet de enige. Volgens recente studies heeft meer dan de helft van de bevolking het daarmee lastig en men leeft ‘van loonbriefje naar loonbriefje’. Een budget bepalen kan je nochtans helpen om onnodige uitgaven te identificeren en je spaarrekening op peil te houden.

Maar consequent uitgaven bijhouden is niet altijd gemakkelijk als je het druk hebt, of niet gewend bent aan gedoe met apps of spreadsheets. Daarom kan de ‘80/20 regel’ misschien wel voor jou werken. Bekend als het ‘anti-budget’ of ‘betaal-jezelf-eerst-budget’, is het een budgetteringsmethode die gemakkelijker bij te houden is dan vergelijkbare budgetregels.

Kom je niet aan sparen toe? Probeer dan eens de 80/20 regel of 'betaal-jezelf-eerst-regel'

Hoe werkt de 80/20 regel?

De eerste 20% van je loon gaat automatisch naar investeringen, spaargeld of schuldaflossing, te beginnen met een ‘noodfonds’ dat drie tot zes maanden van je uitgaven dekt. Door dit te doen, betaal je eerst jezelf door geld opzij te zetten voor je financiële doelen op lange termijn. Idealiter gaat het grootste deel van het geld naar pensioeninvesteringen, aangezien financiële planners gewoonlijk aanbevelen om ten minste 10 tot 15% van uw salaris opzij te zetten voor je pensioen.

De overige 80% gaat naar ‘behoeften en wensen’, zoals eten, huur en ontspanning. Maar hoe je dat geld besteedt, bepaal je zelf. Het belangrijkste van deze regel is dat hoe dan ook ten minste 20% van je inkomen naar je financiële langetermijndoelen gaat.Voor het beste resultaat plan je op de betaaldag van je loon automatische overschrijvingen van je zichtrekening naar een spaar- of beleggingsrekening.

Bij de meeste banken kun je automatische overschrijvingen instellen op hun apps of websites. Door dit te doen, vergeet je niet om het geld opzij te zetten of kom je niet in de verleiding om het uit te geven. Uit het oog, uit het hart, weet je wel. Deze budgetteringsregel is dus zeker eens het proberen waard.

(Foto's: Freepik)

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties