Opgepakte Ierse godfather runde misdaadimperium vanuit Antwerpen News
Opgepakte Ierse godfather runde misdaadimperium vanuit Antwerpen
News

Opgepakte Ierse godfather runde misdaadimperium vanuit Antwerpen

De Spaanse politie heeft dinsdagmorgen een van de grootste gangsterbazen van Europa gearresteerd. Het gaat om Christopher “Christy” Vincent Kinahan (53), een Dubliner met een Brits paspoort. Kinahan is volgens de Spaanse, Britse en Ierse inlichtingendiensten de godfather van een criminele multinational die tientallen miljoenen euro verdiende met drugssmokkel, wapenhandel en witwaspraktijken. Kinahan runde zijn misdaadimperium al jaren vanuit...Antwerpen.

Christopher Kinahan werd gisterenmorgen opgepakt in zijn villa van 10 miljoen euro aan de “Costa del Crime”, zoals de Costa del Sol wordt genoemd in de Engelstalige media. Op datzelfde moment werden op 17 plaatsen in Europa mensen van hun bed gelicht. Britse, Ierse en Spaanse politiediensten arresteerden gisteren in totaal 33 leden van de zogenaamde Kinahan-misdaadfamilie. Onder de arrestanten bevinden zich ook zijn twee zonen Daniël en Christy Jr., twintigers die al enkele jaren meedraaien in de top van onderwereld in Dublin. Zo was Daniël Kinahan betrokken bij een omkoopaffaire binnen het paardenrennen. Ook Kinahan vermeende rechterhand, de beruchte drugsboss en kidnapper John Cunningham, werd gisteren achter slot en grendel gestoken.

Bij de actie tegen de misdaadfamilie van Kinahan waren 750 politiespeurders betrokken. “We hebben een van de belangrijkste misdaadorganisaties van Europa een zware klap toegebracht. Deze groep verdeelde drugs en wapens in verschillende steden over heel Europa”, aldus Trevor Pearce van de SOCA, de Britse versie van de FBI. “De bende draaide een omzet van tientallen miljoen euro per jaar.”

Kinahan spoelde aan in Antwerpen, na een langdurig verblijf in Nederlandse gevangenissen wegens drugshandel. De Nederlandse en Ierse politiediensten verdenken hem in die tijd bovendien van betrokkenheid bij een aantal onderwereldmoorden, zoals de liquidatie van de Nederlander Boudewijn Kerbusch op 29 oktober 2009.

Na zijn vertrek uit Amsterdam, runde hij zijn criminele imperium vanuit een loft boven een leegstaand lunapark aan de Grote Markt in Antwerpen. In 2008 dook zijn naam plots op in de roemruchte Forcom-affaire, een corruptiezaak die draaide rond twee politierechercheurs die sponsors rontselden voor de Antwerpse zaalvoetbaltopper FT Forcom Antwerpen. De twee flikken trokken hun maat Kinahan aan als voetbalsponsor en introduceerden hem bij hun een aantal toplui van de Antwerpse politie en hun politieke vrienden van de SP.A. Speurders van de federale politie troffen bij huiszoekingen zelfs een foto aan waarop Kinahan vrolijk zat te tafelen met een van de kopstukken van het Antwerpse politiekorps. Kinahan belandde uiteindelijk 11 maanden in de Begijnenstraatgevangenis op verdenking van witwaspraktijken. Kinahan werd ook voor die feiten veroordeeld tot 4 jaar gevangenis. Het gerecht verklaarde een villa in Brasschaat, een appartement in Brasschaat en een commercieel pand aan de Grote Markt in Antwerpen verbeurd. De speurders namen ook een miljoen euro aan cash en banktegoeden in beslag. Kinahan ging in beroep tegen die veroordeling. Kinahan was nogal misnoegd over de manier waarop in België aan rechtspraak werd gedaan. “Dit is geen rechtszaak, dit lijkt wel speeddating”, schreeuwde Kinahan omdat zijn advocaat maar een half uur tijd kreeg om de zaak te bepleiten.

De zaak komt in de loop van de maand juni voor in het hof van beroep van Antwerpen. (JVDA)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties