Schrijver moet bijna 50.000 euro ophoesten voor gebruik Kuifje-beelden News
Schrijver moet bijna 50.000 euro ophoesten voor gebruik Kuifje-beelden
News

Schrijver moet bijna 50.000 euro ophoesten voor gebruik Kuifje-beelden

Een schrijver die enkele jaren geleden vijf studies over Kuifje publiceerde moet daar nu 48.000 euro schadevergoeding voor betalen. Aan zijn werk voegde Robert Garcia enkele illustraties toe en Moulinsart, de maatschappij die de belangen van de erven Hergé beheert, eist daar de rechten van op. De onfortuinlijke schrijver riskeert nu uit zijn huis te worden gezet.

De bal ging zo’n vier jaar geleden aan het rollen. Robert Garcia, schrijver van detectiveromans, publiceerde toen vijf studies over Kuifje met een oplage van nauwelijks 500 exemplaren. Daarmee wilde hij de stripheld bekend maken bij het jongere publiek. In de studie verwerkte hij wel een aantal afbeeldingen van Kuifje en dat schoot in het verkeerde keelgat bij rechtenhouder Moulinsart.

Die spande prompt een rechtszaak aan tegen Garcia om de verspreiding van de boekbundels te verbieden. Nochtans verdiende de detectiveschrijver geen enkele eurocent aan de distributie ervan. Een eerste uitspraak van het gerecht gaf Garcia vorig jaar nog gelijk maar Moulinsart, bij monde van Nick Rodwell, tekende in september nog beroep aan voor het Hof van Beroep in Versailles én haalde haar slag thuis.

Dat betekent dat Garcia nu de volle 48.610,19 euro moet betalen. Maar omdat de man dat bedrag niet op tafel kan leggen, riskeert hij een inbeslagname en verkoop van zijn hebben en houwen. Met andere woorden: de man mag nu elk moment een aantal deurwaarders verwachten.

Een situatie die de Kuifje-fans niet tolereren. Zij vinden de uitspraak overdreven en van weinig respect getuigen tegenover Kuifje-sympathisanten zoals Garcia. Van over heel de wereld betuigen ze nu hun steun aan de veroordeelde schrijver. (GVR)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties