Werk voor Apple en word een spion (video)

Wie voor Apple wilt werken moet echt wel door een zure appel bijten. Dat blijkt uit ‘Apple inside’, een boek dat Adam Lashinsky onlangs heeft uitgebracht. Om de totale geheimhouding van de belangrijkste projecten te bewaren neemt de computergigant zijn toevlucht tot spionagetechnieken. De grootste angst van het computerbedrijf is dat de kenmerken van een […]

Wie voor Apple wilt werken moet echt wel door een zure appel bijten. Dat blijkt uit ‘Apple inside’, een boek dat Adam Lashinsky onlangs heeft uitgebracht. Om de totale geheimhouding van de belangrijkste projecten te bewaren neemt de computergigant zijn toevlucht tot spionagetechnieken.

De grootste angst van het computerbedrijf is dat de kenmerken van een nieuw product vòòr de lancering uitlekken. Apple rekent voor zijn verkoopssuccessen namelijk op een goed geoliede pr-machine die de timing van een nieuwe hype tot op de minuut vastlegt. Elk lek is dodelijk en daarom speelt Apple leentjebuur bij de CIA.

De meestgebruikte spionagetechniek bij Apple is het opdelen van een project in kleine puzzelstukjes. Enkel de hoogste leidinggevenden zoals Apple-ontwerper Jony Ive hebben een totaaloverzicht over het project. Wie nog grootouders heeft die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren in het verzet, weet dat deze oude spionagetechniek effectief beschermde tegen verraad.

Ook het werken aan valse projecten is stevig ingeburgerd bij de computergigant. Deze Sovjet-spionagetechniek zorgt ervoor dat beginnende werknemers die toch hun mond voorbij praten, meteen geëlimineerd kunnen worden. Zo kan het best zijn dat een beginnende ingenieur 4 jaar werkt aan een nep-iPhone voor hij eindelijk toegang krijgt tot het heiligste der heiligen.

Wie toch de omertà verbreekt kan rekenen op de toorn van de directieleden van Apple. Steve Jobs zou volgens Het Laatste Nieuws ooit letterlijk gezegd hebben dat hij “indiscretie bestraft met ontslag en de strengst mogelijke juridische vervolging die de wet mogelijk maakt”.

Het is ook de overleden stichter van Apple die dit systeem heeft ingevoerd en volgens het boek heeft hij de mosterd gehaald bij Walt Disney. De beroemde filmproducent liet in de jaren 50 stiekem alle interne documenten nummeren om perslekken gemakkelijker opspoorbaar te maken… Als je ondanks de geheimhouding toch nog wilt binnenloeren bij Apple, kan je dat via het volgende filmpje: (AN)

Reacties

wpDiscuz