Swingen een brug te ver voor jou? Probeer dan eens soft-swinging: "Het houdt je seksleven fris" Seks & relaties
Swingen een brug te ver voor jou? Probeer dan eens soft-swinging: "Het houdt je seksleven fris"
Seks & relaties

Swingen een brug te ver voor jou? Probeer dan eens soft-swinging: "Het houdt je seksleven fris"

Er is een nieuwe sekstrend en die heet ‘soft swinging’. De meeste mensen weten wat swingen is - de ‘kunst’ van partnerruil of groepsseks - maar ‘soft swinging’ is iets anders. Het komt erop neer dat koppels genieten van ‘niet-penetratieve’ seks met mensen buiten hun huwelijk, in plaats van volledig van partner te wisselen. Het idee is gebaseerd op de afspraak dat de partners in een niet-monogame of open relatie blijven, waarbij iedereen zich heeft verplicht om geen seks te hebben met iemand anders dan de hoofdpartner. Een ganse boterham…

Binnen de swingende gemeenschap kan de term ‘soft’ worden gebruikt voor mensen die graag van partner wisselen om gewoon mee te zoenen, aan te raken of te genieten van een beetje orale seks. In heteroseksuele relaties wordt meestal de voorkeur gegeven aan penetrerende seks, wat kan verklaren waarom sommige mensen alleen ‘zachte’ seksuele handelingen met andere mensen willen verrichten.

Seksuele fantasieën vervullen

Er wordt gezegd dat het een manier kan zijn om ervoor te zorgen je seksleven fris blijft, en het kan in sommige omstandigheden ook leiden tot meer intimiteit. Experts zeggen dat koppels ook veel vertrouwen nodig hebben om dingen als swingen uit te proberen, en dit wordt altijd gezien als een goede eigenschap om te hebben. En - als je altijd seksuele fantasieën hebt gehad die je partner niet wilde vervullen - is het een andere manier om ervoor te zorgen dat aan die ‘pleziertjes’ wordt voldaan.

Ness Cooper, een klinisch seksuoloog, therapeut en coach, vertelde aan Metro: "Soft swinging kan je helpen om de emotionele en morele belasting die de maatschappij legt op penetratieve seks te vermijden, en om negatieve emoties zoals schaamte te vermijden die kunnen ontstaan door penetratieve seks als gevolg van de sociale verwachtingen die eraan gesteld worden.” Zoals met de meeste dingen in het leven, moet het beginnen met een open en eerlijk gesprek, zeggen de experts. Dingen als verlangens, waarom je het wilt proberen en de regels die je zou willen opstellen zijn allemaal zaken die besproken moeten worden, en het is niet iets waar je overhaast te werk moet gaan.

Grenzen stellen

Beide partners moeten erover nadenken en bespreken wat ze van het idee vinden, en het is geen slecht idee om ook online wat onderzoek te doen. Specialisten ter zake zeggen ook dat een bezoek aan een parenclub of een blik op de website van een club met je partner kan helpen om koppels te inspireren, en te kijken of ze denken dat het iets is wat ze willen proberen. Het is goed om te weten dat - zelfs als je een parenclub bezoekt - er geen druk is om meteen deel te nemen aan seksuele handelingen.

Koppels kunnen naar evenementen gaan om te zien hoe het is, en om te zien hoe ze zich voelen nadat ze het swingen in actie hebben gezien. Het is belangrijk voor alle koppels om grenzen te stellen, maar die zullen altijd verschillen, afhankelijk van de wensen en behoeften van elk koppel. Beide partners moeten afspreken wat wel en niet mag, en je moet er ook over nadenken of ‘soft swingen’ een startpunt is voor iets meer. Uiteraard is het belangrijk om te praten over veilige seks en mogelijke risico's, en het is ook een goed idee om een ‘stopwoord’ te bedenken. Door een woord of signaal af te spreken kun je elkaar helpen als een van jullie je ooit ongemakkelijk voelt.

(Bron: Metro - Intropic: Unsplash)

9 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties