Wat is micro-vreemdgaan en wanneer ga je de grens over? Wie weet heb jij het al gedaan... Seks & relaties
Wat is micro-vreemdgaan en wanneer ga je de grens over? Wie weet heb jij het al gedaan...
Seks & relaties

Wat is micro-vreemdgaan en wanneer ga je de grens over? Wie weet heb jij het al gedaan...

‘Micro-vreemdgaan’ is een complexe vorm van flirten - de intentie is wat de twee onderscheidt. Het gedrag is subjectief voor elke individuele relatie. Terwijl het ene koppel flirten met de barman misschien als micro-bedrog beschouwt, zien anderen het misschien als onschuldig. Hannah Paull, klinisch psychotherapeut, vertelde Indy100 dat het in wezen ‘bijna bedriegen’ is, wat betekent dat je niet ‘volledig seksueel of emotioneel betrokken bent bij een andere persoon buiten de relatie, maar dat je zeker op de grens liep, hopend dat je niet betrapt zou worden’.

De sleutel tot elke vorm van ontrouw is verbergen: gedragingen die verborgen zijn voor een partner omdat je onbewust weet dat je het niet zou moeten doen. Als je bijvoorbeeld niet comfortabel bent om je partner te vertellen dat je gisteravond op je ex hebt gereageerd, dan ben je waarschijnlijk onbewust schuldig aan micro-vreemdgaan. Maar sommige mensen zijn gewoon van nature flirterig, zou je kunnen zeggen. Hoewel dit waar is, benadrukte Paull het belang van communicatie met je partner.

Hoe kun je micro-vreemdgaan vermijden?

"Als jij of je partner van nature flirterig zijn, moet dit worden besproken, zodat je micro-bedrog kunt vermijden of je partner niet onbedoeld pijn doet," zei ze. "Geen van beide gedragingen is inherent 'slecht' of 'fout', als er binnen de relatie een wederzijds akkoord is over waar de grens ligt. Als echter jij of je partner op de hoogte is van een grens en die opzettelijk overschrijdt, is dat wanneer conflicten en pijn zullen ontstaan."

In het digitale tijdperk zijn ‘micro-cheating’-interacties makkelijker en toegankelijker dan ooit tevoren - denk aan de geheimhouding van Snapcha en Instagram DM's die kunnen worden verwijderd, met foto's die verdwijnen na het bekijken. Het digitale tijdperk heeft risicovol gedrag genormaliseerd dat een relatie geen goed doet. Clarissa Silva, gedragswetenschapper en relatiecoach, legde uit dat micro-vreemdgaan het gevolg kan zijn van ‘onderliggende problemen’ of ‘ontevredenheid in de relatie.’ Het kan ook voortkomen uit ‘gevoelens van eenzaamheid’ of de huidige relatie als ‘niet opwindend’ beschouwen.

Wat is micro-vreemdgaan en wanneer ga je de grens over? Wie weet heb jij het al gedaan...

Voorbeelden van micro-vreemdgaan

Wat aanvankelijk onschuldig lijkt, kan snel gevaarlijk en schadelijk worden voor een relatie als ‘wat als?’-gedachten blijven hangen. Als verlangens sterker worden en de intenties veranderen, bevind je je mogelijk in volledig bedrieglijk terrein. Dus wat zijn precies deze gedragingen? Hier is een lijst van voorbeelden van de experts:

- E-mailuitwisselingen verbergen zodat je partner het niet vindt

- Altijd reageren op, of obsessief stiekem bekijken, van de sociale media-kanalen van iemand

- Iemand dempen of een tekstuitwisseling verwijderen, zodat je partner er niet achter komt dat je aan het chatten bent

- Grafische seksuele details delen over wat je verkiest

- Heimelijk communiceren met een ex, of met iemand met wie je partner niet wil dat je communiceert vanwege je romantische/seksuele verleden met die persoon

- Oude foto's en/of video's bekijken van jou en vroegere partners

- Iemand DM'en die je aantrekkelijk vindt

- Teksten, e-mails, oproepen of foto's verbergen of verwijderen

- Anders kleden wanneer je iemand waar je je toe aangetrokken voelt, gaat zien of aandacht van wilt krijgen

- Niet eerlijk zijn over wie er aanwezig zal zijn op een evenement dat je bijwoont zonder je partner

- Meer tijd of energie besteden aan iemand anders dan je partner

Wat is micro-vreemdgaan en wanneer ga je de grens over? Wie weet heb jij het al gedaan...

Open en eerlijke dialoog

Gedragingen van micro-vreemdgaan zijn veel gebruikelijker dan je misschien denkt, dus als een paar van de dingen hiervoor bekend lijken, hoef je je nog niet meteen grote zorgen te maken. Silva adviseert koppels om een eerlijk gesprek te hebben, omdat dit toekomstig gedrag dat onaanvaardbaar is kan isoleren en een gezonde dialoog over de toekomst van je relatie kan beginnen. Deze gesprekken kunnen meestal zwakke punten binnen de relatie belichten en dus strategieën creëren om de dingen te ‘repareren’ om toekomstige ontevredenheid te voorkomen.

(Bron: Indy100 – Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties