“Leiding Rabobank stond dopinggebruik toe”

05/05/2012 - 09:35

Tussen 1996 en 2007 heeft de leiding van de wielerploeg van de Rabobank dopinggebruik gewoon “getolereerd”. Het gebruik van stimulerende middelen was voor de eigen verantwoordelijkheid van de renners, maar de ploegarts zorgde er wel voor dat hun gezondheid niet in gevaar kwam. Dat schrijft ‘De Volkskrant’.
‘De Volkskrant’ baseert zich op uitspraken van Stefan Matschiner, voormalig manager van oud-wielrenner Bernhard Kohl die in 2008 betrapt werd op CERA en meteen zijn bolletjestrui van de Ronde van Frankrijk weer mocht inleveren. Volgens Matschiner, die sporters begeleidde die klant waren van de Oostenrijkse dopingbloedbank Humanplasma, waren drie (voormalige) renners klant bij de dopingverstrekker. Onder hen ook Michael Boogerd (foto). Die spreekt alle beschuldigingen tegen. “Ik blijf ontkennen dat ik daar ben geweest”.

"Beslissing medische staf"
Theo de Rooij was directeur van de Raboploeg van 2003 tot 2007. Hij ontkent niet dat er doping is gebruikt in de ploeg. “Als het is gebeurd, is het een weloverwogen beslissing van de medische staf geweest. Als je om je heen een aantal kundige mensen hebt die de signalen van die renners goed oppakken, dan kun je afremmen en bijsturen.”
Volgens De Rooij was het de verantwoordelijkheid van elke renner om te bepalen hoe ver hij wilde gaan op medisch gebied. Hij ontkent dat doping is aangemoedigd of betaald door de ploegleiding. Doping was officieel niet toegestaan bij Rabobank. (AH)

Facebook comments