Aandacht voor homofobie en prostitutie tijdens EK voetbal Sport
Aandacht voor homofobie en prostitutie tijdens EK voetbal
Sport

Aandacht voor homofobie en prostitutie tijdens EK voetbal

Polen en Oekraïne zijn lang niet klaar voor het EK voetbal in 2012. Dat betoogt Nederlands Kamerlid Richard de Mos. Hij haalt daarbij de veiligheidsvoorschriften voor de stadions aan, alsook de homofobie en prostitutie in de organiserende landen.

PVV-er Richard de Mos roept Nederland op om als grootmacht in het voetbal op te treden in de EK-organisatie in Polen en Oekraïne. De landen moeten namelijk dringend aandacht besteden aan de bouw van hun stadions en aan homotolerantie en vrouwenrechten. Zoniet, ziet de Mos rampzalige scenario's voor zich.

Stadions
Zo verwijst de Mos naar de dodelijke ramp afgelopen zomer in het stadion van FC Twente, toen het dak van de Grolsch Veste instortte. "Stadions, zoals dat in Kiev, zijn nog niet klaar terwijl de Europese voetbalbond UEFA eiste dat ze in oktober opgeleverd zouden worden. Ik ben bang dat de bouw nu afgeraffeld zal worden, waarbij het met de veiligheidsvoorschriften niet zo nauw genomen wordt. Waar dat toe kan leiden hebben we deze zomer in Enschede gezien", zegt De Mos. "Je moet er toch niet aan denken dat zoiets tijdens een EK-wedstrijd gebeurt?"

Homoseksuelen
De Mos eist ook dat de veiligheid van homoseksuele supporters gewaarborgd kan worden. "van de Oekraïners vindt 81 procent homoseksuele relaties onacceptabel. Poolse homoseksuele voetbalsupporters hebben al gevraagd om aparte supportersvakken tijdens het EK. Het is aan de orde van de dag dat homo's in elkaar worden geslagen terwijl de politie toekijkt", zei de Mos in de Kamer.

Prostitutie
Uiteindelijk moeten de Oostbloklanden ook op de vrouwenrechten en vrouwenhandel gewezen worden. "Oekraïne is volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een centrum van vrouwenhandel en van gedwongen prostitutie. Dat moet bestreden worden. Prima als de prostituees goede zaken doen tijdens een EK, maar dan wel vrijwillig", aldus het betoog van het Nederlands Kamerlid. Denk daarbij maar aan het bloot betoog van de dames van actiegroep FEMEN... (IV)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties